Spel aan de Maas: 9 juli 2002

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein, René en Wendy

Gespeelde spellen:

Cartagena
North & South
Morgenland
Dvonn
Tops

Cartagena

Spelers: Dagmar, Dirk Jan en René

Omdat Wendy door had gegeven wat later te komen werd besloten om een kort spelletje te doen, zodat Wendy niet te lang zou hoeven wachten om mee te kunnen spelen. De keus viel op Cartagena. Bij dit spel moet je proberen zo snel mogelijk proberen met behulp van kaarten 6 piraten door een lange gang te loodsen zodat ze moeten ontsnappen. Het liefst wil je dus alleen voor uit lopen. Maar de kaarten die je daarvoor nodig hebt, krijg je juist door je piraten terug te laten lopen. Iedere beurt moet je dus proberen om zo ver mogelijk voor uit te komen met weinig kaarten of juist veel kaarten te krijgen zonder veel terrein te moeten prijsgeven. René had dit spel als enige nog nooit gespeeld en had dus even tijd nodig om de handigheidjes te doorzien die Dagmar en Dirk Jan  kenden uit eerdere potjes. Dirk Jan spaarde ijverig kaarten en ging daardoor niet zo snel van start. Dagmar en René hadden telkens wel een paar kaarten op handen maar speelden ze al vlot uit om op die manier langzaamaan richting de uitgang te lopen. Het voordeel van achterop raken bij dit spel is dat je heel leuk kan profiteren van de pionnen van de anderen, waardoor je met grote sprongen naar de boot kan gaan. Dirk Jan had dit principe erg goed door en wist het spel dan ook in zijn voordeel te beslissen door met zijn piraten een keten te vormen en ze vervolgens een beurt later binnen te halen. Doordat René en Dagmar minder kaarten gespaard hadden konden ze hier niet volledig van meeprofiteren.

Uitslag: Dirk Jan 6, Dagmar 5, René 3
Waardering: Dagmar en Dirk Jan 3½, René 3

North & South

Spelers: Niek en Peter Hein

Peter Hein had North & South in bruikleen, Niek had er kort aan geproefd tijdens het Spellenspektakel, en zodoende waren beide spelers wel in voor een potje Burgeroorlogje naspelen. Voor beiden was dit de eerste ervaring met het fenomeen wargame, dus waren de verwachtingen niet duidelijk. Peter Hein had de regels van tevoren doorgenomen, desalniettemin duurde het bijna een uur voordat er met het daadwerkelijke spel begonnen kon worden. Na een paar beurten spelen zaten de regels er echter wel zo goed in, dat deze tijd de volgende keer bespaard kan worden. Niek had een voorkeur voor de Confederatie, dus aan Peter Hein de dankbare taak een eind te maken aan de slavernij.
De Unie koos direct voor een agressieve aanpak, en opende de aanval op de Confederatieve troepen, die even ten zuiden van Washington gelegerd waren. Niek beantwoordde deze oorlogsverklaring met een tegenaanval. Hij had zich beter kunnen versterken, want de overmacht was zijn troepen teveel. In september 1861 weten de blauwbloezen de belangrijke vesting Richmond in te nemen. De resterende Zuidelijke troepen trekken zich terug in het naburige Petersburg, om zich daar in te graven.
Ook op de andere fronten gaat het voorspoedig voor de Unie. In het westen trekken de legers zuidwaarts richting New Orleans, en over zee arriveren Noordelijke troepen nabij Mobile, terwijl ook het onverdedigde Wilmington wordt ingenomen. Op dit moment lijkt Peter Hein Niek in de tang te hebben, maar hij wordt te overmoedig. De invasie in Wilminton heeft Washington vrijwel onverdedigd achtergelaten, wat Niek een mogelijkheid geeft zijn in Petersburg gelegerde troepen richting de hoofdstad van de Unie te sturen. Een bloedige strijd is het resultaat; Peter Hein kan nog wel wat versterkingen inroepen, maar uiteindelijk blijkt zijn schamele verdediging niet genoeg, en is de inname van Washington D.C. in de winter van 1862 reeds een feit. Een bittere nederlaag voor de Unie.
Het spel had even lang geduurd als het doornemen van de regels. Doordat het spel al vroegtijdig eindigde, lijkt de indicatieve speelduur van een uur wel erg optimistisch. Een tweede keer spelen zal dit uit moeten wijzen; voordeel is dan wel dat de regels al bekend zijn. Beiden was de eerste ervaring met een wargame niet slecht bevallen, en willen het t.z.t. nog wel eens spelen. Het deed Napoleonkenner Niek in ieder geval reikhalzend uitzien naar Waterloo.

Waardering: beide 3

Morgenland

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, René en Wendy

Inmiddels was Wendy ook aangekomen. Wendy en Dagmar  gaven beiden aan heel erg graag  Morgenland weer te willen spelen. Dirk Jan vond het de vorige keer geen super spel, maar besloot het nog een kans te geven. René kende het spel helemaal nog niet en wild het ook wel proberen. Bij Morgenland is het einddoel om artefacten te verzamelen. Deze worden per opbod geveild en moeten betaald worden met schatten (edelstenen, goud, parels, etc.). Deze schatten worden ook per opbod geveild (maar hoeven niet betaald te worden). Iedere ronde leg je gesloten fiches (iedereen heeft dezelfde set fiches) neer op de verschillende vakken en wie het hoogste heeft geboden mag de schatten hebben, dan wel de artefacten kopen (mits je genoeg schatten hebt om ze te betalen). Iedereen wilde natuurlijk eigenlijk op alle gebieden winnen, maar dat kan niet. Daardoor kan het voorkomen dat je overal net achter het net vist. Dit overkwam iedereen dan ook wel een of meerdere malen tijdens het spel. Het gebeurde zelfs 2 keer dat er meer op artefacten was geboden dan spelers konden betalen  doordat ze een schat niet wonnen waar ze wel op hadden gerekend. René had de eerste keer een beetje last van het feit dat hij als enige het spel nog nooit gespeeld had en hij wist dan ook geen artefacten te veroveren. Gaandeweg ging het wel beter, maar hij vond het moeilijk om de achterstand weer in te lopen omdat de artefacten die worden gewonnen, in het spel ingezet kunnen worden en daarbij voordelen opleveren. Dagmar maakte een paar hele stomme fouten en zag daardoor de kans op overwinning al snel nihil worden. Wendy vond het erg leuk om toverkaarten te gebruiken (pestkaarten), wat haar door de andere spelers niet echt in dank werd afgenomen. Wendy speelde onder andere een toverkaart uit waardoor iedereen 7 schatten moest betalen. René had als enige nog wat schatten over na deze actie. Doordat in de ronde daarna ook nog eens weinig schatten te verdelen waren, was dit een erg groot voordeel voor hem (en een tegenvaller voor Wendy). Dirk Jan ging dit keer beduidend beter dan de vorige keer en wist het hele spel door veel artefacten te veroveren. Bij de eindtelling bleken hij en René (tot diens grote verrassing) evenveel artefacten verzameld te hebben. In dat geval komt het aan op het aantal perkamentrollen (een bepaald type artefact) dat de spelers hebben verzameld. Dirk Jan bleek er 4 te hebben, terwijl René er geen één had weten te bemachtigen. Dirk Jan was daardoor dus de winnaar.

Uitslag: Dirk Jan 7 (waarvan 4 perkamentrollen), René 7 (waarvan 0 perkamentrollen), Wendy 6, Dagmar 4
Waardering: Wendy 4½, Dagmar 4+, René 3, Dirk Jan 2½

Dvonn

Spelers: Niek en Peter Hein

De andere spelers waren bijna klaar met Morgenland, maar er was nog wel tijd voor iets korts. Dvonn is daarvoor erg geschikt; de regels zijn eenvoudig en de speelduur beperkt, maar het heeft erg veel diepgang. Peter Hein had het al wat vaker gespeeld, en legde de regels kort uit aan Niek. Niet verrassend bleek zijn ervaring Peter Hein een grote voorsprong te geven, en hij wist dan ook ruim te winnen van Niek. Het achterhouden van enkele stenen bleek cruciaal, waardoor Peter Hein aan het eind meer zetmogelijkheden dan Niek overhield, en hoge stapels alsnog in kom nemen. Toch had Niek het een erg leuk spel gevonden, en zag er veel potentie in zitten. Voor herhaling vatbaar dus. Het was opvallend aan deze avond dat zowel Niek als Peter Hein zelden tot nooit wargames of abstracte tweepersoonsspellen spelen, maar dat spellen uit beide categorieën vanavond goed bevielen.

Waardering: Peter Hein 4, Niek 3½

Tops

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein, René en Wendy

Na al het gedenk was het tijd om af te sluiten met iets luchtigers in de vorm van Tops. Niek en Peter Hein waren nog bezig met Dvonn toen de rest begon, maar konden na een paar rondjes probleemloos invallen. Alle spelers kregen nu wel slechts één opdrachtkaart. Hierdoor kwam het veelvuldig voor dat geen enkele speler de opdracht wist te voltooien. Omdat het spel ook nog eens erg gelijk opging, duurde het spel toch nog een tijdje. Het mikken ging na een tijdje niet meer zo best, waardoor veel spelers snel zonder fiches kwamen te zitten, en het een kwestie van afwachten was tot de tolletjes stilvielen. René had aardig wat fiches opgepot, en scoorde een paar beurten achter elkaar goed. Wendy kwam nog dichtbij, maar niet genoeg om het René nog erg moeilijk te maken. Uiteindelijk maakte hij er een eind aan, tot opluchting van sommigen. Niemand vond het een spel met veel inhoud, maar omdat er toch aardig bij gelachen werd, konden Dagmar, Niek en Wendy het nog wel waarderen.

Uitslag: René 5, Wendy 3, Dagmar 2, Dirk Jan en Peter Hein 1, Niek 0
Waardering: Niek 3½, Dagmar en Wendy 3, Peter Hein en René 2, Dirk Jan 1