2-5 spelers (vanaf 7 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever: 999 games (2018)
Het spel…
Toen ik de spellenwereld in 2000 ontdekte, waren er twee spellen waar je niet om heen kon: De Kolonisten van Catan en Carcassonne. Deze spellen zijn zo goed dat er sinds 2000 van beide stapels uitbreidingen en spin-offs op de markt zijn gekomen en het eind is nog niet in zicht. Deze spellen mogen zich dus met recht hedendaagse klassiekers noemen. De laatste loot aan de Carcassonne-boom is Carcassonne Safari.
Carcassonne Safari speelt zich af op de Afrikaanse steppe. Onder de brandende zon strekt zich een dor graslandschap uit dat afgewisseld wordt door een paar kleine waterpoeltjes en wat bomen. Door het landschap lopen weggetjes. Als je goed kijkt zie je zelfs wat dieren, zoals apen, olifanten, giraffen en zebra’s.
De spelers leggen om de beurt passend een vierkante tegen aan waarop dit landschap staat afgebeeld. Vervolgens mag je een mannetje op deze tegel zetten om een bepaald landschapselement te claimen. In tegenstelling tot good old Carcassonne gaat het in Carcassonne Safari niet om het bouwen van zo groot mogelijke landschapselementen (het grootste bos, de langste weg, etc.) maar om landschapselementen met zo veel mogelijk verschillende dieren er in. Een weg met vijf olifanten er op levert daardoor minder op dan een weg met een olifant, zebra en giraffe.
De apenbroodboom neemt een speciale plaats in in het spel. Als je een apenbroodboom bouwt en er een mannetje op zet, dan pak je meteen twee fiches waarop de dieren staan afgebeeld die op de Safanne voorkomen. Als je de apenbroodboom afbouwt (de tegel waarop de apenbroodboom staat is omsingeld door negen tegels), dan krijg je nog twee van deze fiches.
Met deze fiches kan je waterpoeltjes maken. Als je in een beurt geen mannetjes op je zo juist geplaatste tegel hebt gezet, mag je in plaats daarvan aan een poel gaan bouwen. Je legt dan een dierenfiche op het hoekje van een tegel en zet er een mannetje op. In volgende beurten kan je er (als je geen mannetjes hebt ingezet) verder bouwen aan een poel door er één extra fiche aan toe te voegen. Je mag daarbij ook verder bouwen aan de poel van een andere speler. Je moet er daarbij wel op letten dat elk dier maar één keer voor mag komen in een poeltje. Voor ieder fiche dat je plaatst krijg je punten. Een poel is maximaal 4 fiches groot. Als je een poel afbouwt, krijg je je mannetje weer terug en krijgt de eigenaar van een poel nog wat extra punten.
Maar de fiches mag je ook in zetten om je score bij wegen of bosjes te verhogen (maximaal 1 fiche per keer). Op deze manier kan je net een extra diersoort en daarmee extra punten scoren.
Als de laatste tegel is gelegd, krijgen de spelers nog wat punten voor niet afgebouwde bosjes en wegen. En wie daarna de meeste punten heeft, wint het spel.
…en de waardering
Het spelsysteem van Carcassonne staat als een huis en zo lang je de varianten maar niet te gek maakt, zal je dus eindigen met een goed spel. Carcassonne Safari voegt zowel een twist (het gaat om het aantal verschillende dieren en niet de grootte) en wat elementen (dierenfiches en jeep) toe aan de bekende klassieker. Dit levert een aangenaam potje Carcassonne op, maar tegelijkertijd blijft het zo dicht bij de kern dat het niet heel vernieuwend is.