Patchwork Light

Geplaatst door

2 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: 999 games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Onder spelontwerpers is Uwe Rosenberg zonder enige twijfel een van de grootste puzzelliefhebbers. Veel van zijn spellen ogen meer als indrukwekkend gecompliceerde optimaliseringspuzzels voor mensen die de spellen van Stefan Feld niet uitdagend genoeg vinden. Maar af en toe glipt er spel tussendoor waar het puzzelen wat duidelijker naar voren komt en complexe strategieën een dagje vrij zijn. De bekendste is waarschijnlijk Patchwork, waar je allerlei verschillend gevormde tegels zo slim mogelijk in elkaar moet passen om zo je bordje vol te krijgen.

Patchwork is geen ingewikkeld spel; de grootste complexiteit zit in het feit dat je af en toe even moet visualiseren hoe en waar je bepaalde stukjes in kunt passen. Mensen die van legpuzzels houden zullen er veel plezier aan beleven. Maar blijkbaar is er toch een markt voor een eenvoudiger variant, en zo zag Patchwork Light het levenslicht.

Patchwork Light is in alles een vereenvoudigde kopie van het origineel. De regels zijn identiek, maar het bord is kleiner, de speelduur korter en de stukken passen beter. En als het allemaal toch moeilijk past, komen er aan het eind van het spel allemaal extra kleinere stukjes in het spel die wonderwel overal wel passen. Het type puzzelstuk waar je in het origineel veel voor over had is hier ineens overvloedig aanwezig en je lapt er maar weinig voor.

Dit alles maakt dat Patchwork Light nog soepeler speelt dan de grote broer. Dat zal de reden zijn dat het volgens de doos bij uitstek geschikt is voor kinderen en ‘ouderen’ (die blijkbaar ook niet zoveel complexiteit aankunnen).

 
…en de waardering
 
Patchwork was al een soepel en snel spel voor twee, Patchwork Light is dat nog veel meer. In de eerste versie moest je soms nog even nadenken hoe je je puzzelstukken zou plaatsen, opdat er later nog een specifiek ander stuk in zou passen. Daar hoef je je in deze light versie bijna helemaal geen zorgen om te maken. Mocht je het jezelf moeilijk hebben gemaakt, dan kun je tegen het einde altijd nog wel een passend stukje vinden. In het origineel komt het regelmatig voor dat je nog zoveel gaten in het weefsel hebt dat je met een negatieve score eindigt. In Patchwork Light is dat vrijwel uitgesloten. Het is niet eens zo moeilijk om je hele bord vol te krijgen, een bijna onmogelijke taak in het gewone Patchwork.
 
Omdat het in alles vriendelijker is, beschouw ik Patchwork Light vooral als kinderspel. Als zodanig is het prima. Twee volwassenen (of oudere kinderen die ook wel eens een bordspel spelen) zullen meer plezier beleven aan het origineel of verwante spellen als Cottage Garden.
 

 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *