Raja’s van de Ganges

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
45-75 minuten
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: 999 games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 8 Gemiddelde: 4.4]

Het spel…

Raja’s van de Ganges, ik moet eerlijk bekennen dat ik even op heb moeten zoeken wat Raja’s zijn. De Ganges kende ik wel (rivier in India). Volgens Wikipedia kan Raja zowel slaan op een voetbalclub uit Marokko, een bepaald geslacht roggen óf het kan een titel zijn voor een koninklijke of prinselijke heerser in bepaalde delen van Azië. Gelet op de doos van Raja’s van de Ganges, hebben we in dit geval met de laatste betekenis te maken en gaan spellenliefhebbers dus weer eens hun best doen om een troon te veroveren.

In Raja’s van de Ganges zijn de spelers aan het begin van het spel de baas over een stuk onontgonnen grond en drie werkers. Met deze werkers kan je iedere ronde acties uitvoeren, waarmee je je schatkist vult en roem verwerft, bijvoorbeeld door in je provincie markten of gebouwen te bouwen. In de loop van het spel krijg je er nog één of twee werkers bij. Dit klinkt allemaal redelijk overzichtelijk, maar de praktijk is weerbarstiger want in Raja’s van de Ganges zijn er heel veel verschillende wegen die naar geld of roem leiden.

Tijdens je beurt zet je één van je werkers in op het bord. Er zijn vijf verschillende typen actie-locaties waar je je werker kan plaatsen. Allereerst kan je je werker op de begane grond van het paleis plaatsen en hiermee dobbelstenen verzamelen. Deze dobbelstenen heb je nodig voor andere acties die je wil doen. In de toren van het kasteel bijvoorbeeld moet je bij iedere actielocatie ook een dobbelsteen met de juist waarde inleveren om de actie te mogen uitvoeren. In deze toren kan je bijvoorbeeld veilig stellen dat jij de startspeler voor de volgende ronde bent. Op het derde deel van het bord kan je je werkers naar de steengroeve sturen waardoor je het recht krijgt om een gebouw of markt te bouwen in je provincie. Je moet daarvoor altijd geld betalen en weer dobbelstenen inleveren, maar het levert ook meteen wat roem en/of geld op. In het vierde deel van het bord kan je de markten die je gebouwd hebt activeren zodat ze nog meer geld opleveren. Ook hier moet je dan wel weer een dobbelsteen voor inleveren. De laatste locatie waar je een werker naar toe kan sturen, is naar de Ganges zelf. Ook hiervoor moet je weer geld én een dobbelsteen inleveren waardoor je een stukje mag varen over de rivier, maar dit levert ook telkens iets leuks op (dobbelstenen, geld, roem, etc.).

Op de rand van het spel staat een dubbel scorespoor. Op de buitenkant van het scorespoor wordt je geldvoorraad bijgehouden en op de binnenkant je opgebouwde roem. De twee sporen zijn tegengesteld doordat het eind van het geldspoor het begin van het roemspoor is en vice versa. Het doel van het spel is om de markeerstenen waar je je roem en geld mee bijhoudt, te laten kruisen. Wie dit als eerste voor elkaar krijgt, wint het spel en wordt de Raja van de Ganges.

….en de waardering

Raja’s van de Ganges is een heerlijk liefhebbersspel waar je een balans moet vinden tussen het investeren (in bijvoorbeeld dobbelstenen) en het incasseren van geld en roem. De kern van het spel bestaat uit de combinatie van gebouwen en markten die je bouwt in je provincie. Maar daarnaast zijn er nog heel veel andere mogelijkheden om links en rechts wat geld of roem te sprokkelen, als je tenminste over de juiste dobbelstenen beschikt. Deze mogelijkheden kan je niet verwaarlozen, maar je kan het spel denk ik niet winnen als je alleen maar voor het snelle geld of de snelle roem gaat. Je bent dus constant aan het balanceren tussen geld en roem scoren en investeren in de toekomst door de juiste dobbelstenen te verzamelen of de juiste gebouwen te bouwen. En daarbij moet je ook nog een beetje in de gaten houden wat de andere spelers aan het doen zijn, bijvoorbeeld door een scoremogelijkheid te claimen die jou niet zo veel oplevert maar een ander wel. Omdat het doel van het spel is om de markeerstenen van roem en geld te laten kruisen, kan je zowel specialiseren in geld of roem, maar je kan ook voor een mix gaan.

Dit geweldig leuke spel is ook nog eens verpakt in een prachtige uitvoering. Het is een kleurrijk feestje om dit spel op tafel te zetten. Alleen de werkers zijn er een beetje bekaaid afgekomen doordat ze geen armpjes hebben (ze doen mij denken aan de drenkeling-poppen uit het zwembad waarop je reddend zwemmen kan oefenen). Maar de rest van het spel ziet er fantastisch uit. Zo krijgt de startspeler een prachtige 3D olifant voor zich te staan en worden je dobbelstenen op een speciaal bordje in de vorm van een godin met 10 handen gelegd (iedere hand kan een dobbelsteen voor je vasthouden).
 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *