Catan is het nieuwe monopoly

Geplaatst door

Op boardgamegeek zag ik ineens in het rijtje hot een naam staan waarvan mijn hart sneller ging kloppen Star Trek Catan. Ik vind Catan nog steeds een geniaal spel en zou het graag vaker willen spelen. En ik heb ook erg genoten van alle afleveringen van Star Trek die ik heb gezien (alles dus van TNG, Voyager en DS9). Het liefst ging ik dit weekend als een speer naar Duitsland om dit spel aan te schaffen, maar helaas de agenda staat al vol met andere verplichtingen.

Van wat ik op internet lees, is Star Trek Catan gewoon de basisversie, met een beetje franje in een heel mooi jasje. Als het jasje een andere was geweest (Hello Kitty of zo), dan had ik geen interesse gehad, maar Star Trek kan ik niet weerstaan.

De vraag is wel hoe we deze nieuwe loot aan de Catan familie moeten waarderen. Is het een teken van ultiem succes als van een spel verschillende versies worden uitgebracht die nauwelijks van elkaar verschillen. De Duitsland versie en Benelux versie van Catan waren per slot van rekening ook slechts mooi uitgevoerde varianten van het basisspel met slechts een kleine twist. De vroegere varianten (Stenen Tijdperk, Historische Scenario’s en de Sterrenvaarders) hadden ook allemaal de bekende Catan-elementen, maar verschilden ook stevig van de basisversie waardoor het toch echt andere spellen waren.

Monopoly is natuurlijk hèt schoolvoorbeeld van commercieel succes. Iedereen kent het, bijna iedereen heeft het, ieder zich zelf respecterend land/stad/tv-serie/ster heeft zijn eigen editie en die worden nog goed verkocht ook (leuk cadeautje). Catan is inmiddels ook een spel dat iedereen kent, dat bijna iedereen in de kast heeft staan en treedt nu volgens mij in de voetsporen van Monopoly door het uitbrengen van thema edities. De eerste stap waren de landen, nu zijn dus al de bekende tv-series aan de beurt (Lost lijkt me bijvoorbeeld ook heel geschikt voor een speciale Catan editie) en wie weet wat nog volgt (Hello Kitty?).

Hoogspanning (Funkenschlag) en Ticket to Ride kunnen er natuurlijk ook wat van, maar die spellen zijn volgens mij toch minder bekend dan Catan. Carcassonne doet ook aardig zijn best, maar dat zijn vooralsnog vooral uitbreidingen en niet zo zeer hetzelfde spel in een ander jasje. Ik zou verder geen spel kunnen bedenken dat net als Catan rijp is om commercieel geoogst te worden door het uitbrengen van thema-editie op thema-editie.

Ik heb een zekere aanleg voor verzamelen, dus ik moet op mijn tellen gaan passen met Catan. Waar gaat mijn grens liggen? Deze Star Trek editie ga ik zeker aanschaffen, maar ik zit niet te wachten op een hele reeks Catans met alleen een andere look. Maar als ze er een regeltwist bij doen, dan wordt het al weer moeilijker. Maar hoe erg moet een nieuwe editie afwijken van de bekende basis om eigen genoeg te zijn om te willen hebben. De toekomst zal het me leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *