Fürstenfeld

Geplaatst door

2-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 2F (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Denk aan Duitsland en je denkt aan schlagerfestivals, bratwurst, meisjes in dirndls, mannen in lederhosen en hele grote bierpullen. De doos van Fürstenfeld zet meteen de toon voor de thema van het spel. Op de doos staat een beeld afgebeeld van een vadsige Duitser met protserige hoed die trots een volle bierpul heft. Doel in dit spel is om dit goede voorbeeld te volgen door zo rijk te worden met de handel in hop, graan en water (de ingrediënten van bier) dat je een prachtig paleisje (categorie meer geld dan smaak) kan bouwen.

Aan het begin van het spel bezit je zes erfvelden waarvan er al drie in gebruik zijn voor de productie van hop, graan en water. Iedere ronde begint met de verkoop van alle hop, graan en water die je hebt aan de verschillende brouwerijen. De prijzen die de brouwerijen vragen verschillen van elkaar en veranderen tijdens het spel afhankelijk van het aanbod (tekorten doen de prijzen stijgen, overschotten doen de prijzen dalen).

Van het geld wat je met deze handel verdient, kan je vervolgens gaan bouwen. Je kan betere boerderijen bouwen (leveren meer hop, graan of water op), maar ook een heel scala aan andere handige gebouwen; van bankiers (die je iedere ronde geld geven), een bouwkraan (die je korting geeft op de bouwkosten) tot laboratoria (waardoor je meer kaarten mag trekken in iedere beurt).

De verschillende bouwopties staan op kaartjes, waarvan je er in principe vier in je hand hebt. Als je de kostprijs kan betalen, dan mag je het kaartje op één van je zes velden leggen. Als hier al iets ligt, dan bouw je gewoon over het oude bouwwerk heen. Aan het eind van iedere ronde mag je één kaart meenemen naar de volgende ronde ronde, de rest leg je onder je trekstapel.

In de stapel zitten ook zes kaarten met paleisfragmenten. Wie als eerste alle zes de paleisdelen gebouwd heeft, wint het spel. Het nadeel van paleiskaarten is dat ze geen leuke extra eigenschappen hebben, maar wel kostbare ruimte innemen. Je moet dus wel een beetje op de financiën en inkomstenbronnen letten bij het bouwen van de paleisdelen.

… en de waardering

Ondanks de mooie afbeelding op de doos is Fürstenfeld een behoorlijk droog spel. Je hebt niet het gevoel dat je bezig bent om brouwerijen te bevoorraden of een paleis te bouwen. Het spel speelt wel lekker vlot weg en je bent de hele tijd lekker bezig. Het venijn zit voor mij in de trekstapel. Je kan pech hebben met hoe de paleisdelen door de trekstapel zijn geschud. Je kan hier wel wat invloed op uitoefenen, maar de factor toeval blijft. Als meerdere spelers min of meer tegelijk op gaan, dan kan de winnaar bepaald worden doordat net één speler zijn laatste paleiskaart net een beurtje eerder trekt dan de andere(n). Dit voelt erg onbevredigend aan en dempt mijn waardering. Fürstenfeld is leuk voor een keertje, maar het gebrek aan thema in combinatie met de geluksfactor, is het geen spel dat je keer op keer zult willen spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *