Wordfeud tips

Geplaatst door

Ik weet al jaren dat scrabble het allerleukste spel is dat er is. Dankzij wordfeud (net-niet-scrabble) ontdekt nu het hele land de fun van een legspel met letters. Voor alle nieuwelingen op dit gebied heb ik een aantal tips om beter te spelen. Scrabble en wordfeud draaien namelijk echt niet alleen maar om het maken van mooie, lange woorden.

Denk bij elk woord dat gelegd wordt meteen even na over de mogelijkheden om dit woord te verlengen. Met werkwoorden kan dit bijna altijd (achter waak kan een t en daar kan weer een e en daar weer een n achter), maar ook met zelfstandig naamwoorden kan vaak meer dan je meteen ziet (voor listen kan een s voor laf kan een b). Je pakt dan mooi de hele puntenwaarde van het woord dat al lag, maar kan ook nog eens naar een eigen woord leggen. Dat is dubbel scoren!

Een andere manier om dubbel te scoren is door een woord direct onder of naast een ander woord te leggen op zo’n manier dat je een aantal korte woordjes vormt in combinatie met het woord wat al lag en je natuurlijk ook de punten van je zelfgelegde woord pakt (denk aan woorden als de, en, je, op, etc.).

Het is ook heel belangrijk om goed in de gaten te houden welke dubbele en driedubbele woordwaardes of letterwaardes bereikbaar zijn. Zeker als je een dure plek combineert met een slimme uitbreiding, dan kan je stevig scoren (scoor bijvoorbeeld vier of zes keer een X of Y en je loopt binnen ook al is je woord maar twee letters lang zoals in ex en yo).

Denk voor je legt verder nog even na over welke kansen je je tegenstander geeft. Kan hij of zij nadat jij gespeeld hebt makkelijk een driedubbele woordwaarde scoren, dan moet je misschien toch maar even ergens anders gaan liggen, zelfs als het jou net een puntje minder oplevert. Een schot voor open doel geef je ook in het scrabble niet graag weg.

Alle voorgaande tips gaan over het slim benutten van het bord. Hoe belangrijk dit ook is, het is ook belangrijk om je letters te managen. Sommige letters kan je makkelijker kwijt dan andere (denk aan een E ten opzichte van een Q). Je moet voorkomen dat je de moeilijke letters niet kwijt raakt want op den duur zit je dan met een rekje met ellende voor je neus. Je kan dan een beurt opofferen om die te ruilen, maar je kunt beter voorkomen dat je in die situatie komt. In het officiële scrabble mag je bovendien maar één keer ruilen dus dan moet je op een gegeven moment de lastige letters wel kwijt spelen.

Als je echt niet ziet wat je met de letters kan maken die je hebt, dan helpt het soms om ze shuffelen zodat ze op een andere volgorde komen te staan. Soms zie je het dan ineens wel (al is het maar omdat ze dan samen wel een woord vormen).

De laatste tip is de belangrijkste: oefening baart kunst. Hoe vaker je wordfeud of scrabble speelt, hoe beter je er in wordt. Al is het maar omdat je je tegenstanders dingen ziet doen, die je daarna na kunt doen. Zie een overweldigend sterke tegenstander dus vooral niet als iets vervelends, maar als een kans om de kneepjes van het vak te leren van de beste. Ik heb heel vaak van Niek moeten verliezen, voor ik incidenteel won.

5 reacties

  1. Zoals je weet heb ik niks met Scrabble/Wordfeud, maar het is toch leuk dat een populaire app tot meer bezoekjes aan een spellenwinkel leidt. Wie weet gaan ze ook nog met iets leuks naar buiten 😉

  2. Leuke tips. Ik ben sinds kort ook aan de Wordfeud, voornamelijk tegen mijn partner. Misschien een keer een potje tegen elkaar als je zin hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *