Chronicles of Crime: Noir

Geplaatst door

1-4 spelers
60 minuten
Auteur: Stéphane Anquetil en David Cicurel
Uitgever: 999 Games (2019)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Chronicles of Crime is een coöperatief spel waarin je (samen) een politieman speelt die misdaden moet gaan oplossen. De herspeelbaarheid van dit soort spellen is natuurlijk beperkt doordat je een zaak maar één keer kan oplossen. Gelukkig zijn er in de app die bij dit spel hoort voor het basisspel al (tegen betaling) een aantal extra scenario’s te downloaden. En als je daar ook klaar mee bent, dan kan je nu de uitbreiding Noir kopen om je crimesolving-skills verder te ontwikkelen.

In Chronicles of Crime Noir verlaat je de crimescenes in Londen en reis je terug in de tijd naar het Los Angeles van de na oorlogse jaren. Je bent in deze wereld privédetective Sam Spader. Waar je in het basisspel de hulp kon inroepen van keurige experts (een forensisch arts, een computerdeskundige en gedragsdeskundige) om een zaak te kraken, ben je als Sam Spader op jezelf aangewezen. Het doel heiligt de middelen voor Sam, dus als het nodig is om de wet te overtreden om een zaak op te lossen, dan doet hij dat. En dus kan Sam getuigen aan het praten krijgen door ze te intimideren (lees: in elkaar slaan) of om te kopen. Ook draait Sam zijn hand niet om voor een inbraak of voor het schaduwen van personen. Natuurlijk kleven er ook risico’s aan de inzet van dit soort “opsporingsmiddelen”. Voor je het weet slaan verdachten terug of nemen ze je geld aan om er vervolgens vandoor te gaan. 

In de app staan vier scenario’s die je met deze uitbreiding kan spelen. Noir werkt in principe hetzelfde als het basisspel. Je kiest in de app één van de scenario’s die je wil spelen. De app geeft je dan de achtergrondinformatie en verteld je welke locatie en personenkaarten je moet pakken en daarna kan  het spelen beginnen door het scannen van de QR-codes op de locatie, personen en voorwerpkaarten om zo meer informatie te achterhalen. De speciale acties (intimidatie, inbreken, schaduwen en omkopen) kan je ook inzetten door de daarbij horende QR-codes te scannen.

 
…en de waardering
 
Liefhebbers van Chronicles of Crime zullen zich zeker vermaken met deze uitbreiding. Het is namelijk meer van hetzelfde met een kleine twist (de speciale acties). Ik heb de eerste twee scenario’s met heel veel plezier gespeeld. De makers van de app hebben hun best gedaan om het spel zo veel mogelijk de sfeer van een “film noir” mee te geven. Dit zijn misdaadfilms  vol met privédetectives, femme fatales, maffiosi en corrupte politieagenten. De plots zijn een beetje clichématig, maar dat past goed bij de setting en gaf mij juist richting bij het zoeken naar de oplossing. Ik vind Noir dan ook een heel geslaagd vervolg voor Chronicles of Crime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *