Cluedo

Geplaatst door

3-6 spelers
45 minuten
Uitgever: Waddington Games / Parker 1982/ (1987)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel …

In de jaren tachtig, toen de boeken van Agatha Christie erg populair waren, bestond er kennelijk de behoefte om thuis ook detective te spelen in een moordzaak. “Wie heeft Dr. Black vermoord?” schalde het rond Sinterklaastijd door de huiskamers. “Was het Kolonel Mustard, de geheimzinnige Professor Plum, Dominee Green, de rijke weduwe Peacock, sensuele slang Scarlett of toch de trouwe huishoudster van Dr. Black, Mevrouw White?”.

Het is de taak van de spelers om uit te zoeken wie de echte moordenaar is, en dat niet alleen, ook waar de moord gepleegd is en met welk moordwapen. Dit kun je uitzoeken met behulp van kaartjes. Van alle mogelijke daders, kamers en wapens is er een kaartje. Van elke soort wordt er één blind getrokken en in een zwart mapje gedaan. Deze kaartjes geven het antwoord op de vraag. De overige kaarten worden geschud en over de spelers verdeeld. De kaarten die je in je hand hebt, kunnen niet betrokken zijn bij de moord, en kunnen op je detective-notitieblaadje worden weggestreept.

cluedo
was de moord misschien hier?

Dan begint het echte speurwerk pas. Met je pion loop je naar een kamer en roept daar een verdachte en een wapen naartoe. Je buurman moet (als dat kan), één van deze kaarten laten zien. Kan dat niet, dan moet de volgende speler dat doen. Op deze manier kan je volgens het logigrammen systeem beginnen met wegstrepen, en zullen er drie verdachten overblijven: een kamer een wapen en een dader. Als deze beschuldiging overeenkomt met de kaarten in het zwarte mapje, heb je de moord juist opgelost en het spel gewonnen.

… en de waardering

Het leuke van Cluedo is dat er weinig geluk in zit. Je bent echt als een detective aan het werk. Je kunt je medespelers misleiden door verdachten op te roepen die je zelf in je hand hebt. Aan het eind van het spel wordt het een beetje traag. Vaak heb je alleen de plaats van het misdrijf nog niet, en je moet naar een kamer lopen om die plaats op te kunnen roepen. In deze speelt geluk dan wel een rol, als per toeval net de kamer waar jouw pion in staat de moordplaats is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *