Stap op

Geplaatst door

2-6 spelers
15-30 minuten

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Stap Op oogt als een gezellig oer-Hollands familiespel uit de jaren vijftig, en is dat waarschijnlijk ook. De regels zijn erg eenvoudig, en het geluk speelt een grote rol. Iedere speler moet vier fietstochten afleggen: 40 kilometer naar de bossen, 24 kilometer naar de hei, 16 kilometer naar de zee en 20 kilometer naar de plassen. Deze tochten worden in gedeeltes afgelegd door het fietsen van etappes van respectievelijk vijf, zes, acht en tien kilometer. De 24 kilometer naar de hei rijd je bijvoorbeeld in vier etappes van zes kilometer.

Je mag alleen fietsen als je een ‘Stap Op’ kaart voor je hebt liggen. De langere etappekaartjes van acht en tien kilometer mogen alleen gereden worden als je wind mee hebt. Je begint je beurt met het trekken van een kaart, daarna moet je een kaart uitspelen. Je hebt drie opties: je kunt een kaart bij jezelf of bij je tegenstander leggen, of afleggen. Naast de etappe kaarten heb je ook pestkaarten als ‘Lekke Band’ of ‘Wind Tegen’. Als een tegenstander je een lekke band bezorgt, moet je eerst de kaart ‘Rijwielhersteller’ uitspelen en vervolgens weer een ‘Stap Op’ kaart om verder te mogen fietsen. Degene die als eerste alle tochten voltooit wint het spel.

… en de waardering

Zoals ik al zei, is Stap Op een spel dat draait om geluk. Het enige tactische element dat er in zit is dat je soms moet kiezen zelf verder te rijden of de tegenstander af te stoppen. De ‘Wind Mee’ kaartjes zijn erg belangrijk, omdat je die nodig hebt om de lange afstanden te reizen. Zonder die kaarten kun je niet winnen. Geen spel dat je vaak wilt spelen, maar door het handige formaat en het eenvoudige karakter zeer goed geschikt als (fiets)vakantiespelletje.

Dit spel is vooral leuk om met kinderen te spelen. Het is namelijk bijna honderd procent geluk, en dan heeft iedereen een kans om te winnen. Toch vind ik het best geinig bedacht en leuk om af en toe met mijn broertje te spelen.

Als kind speelde ik af en toe Stap Op en vond het een ontzettend leuk kaartspel. Ik heb het dan ook een paar jaar geleden gekocht. Net als het herlezen van een kinderboek waar je van genoten hebt, viel het spelen van Stap Op me behoorlijk tegen. Eigenlijk is het een geluksspelletje dat vooral draait om het trekken van de juiste kaarten. Voor kinderen is deze spanning genoeg om een spel leuk te vinden, ik stel mijn eisen tegenwoordig wat hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *