Composio

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Jean Fin
Uitgever: TF1 games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het spel bestaat uit een speelbord waar het alfabet op staat. Onder iedere letter zitten uitsparingen waar steentjes geplaatst moeten worden. De eerste speler denkt aan een woord. Hij verklapt aan de andere spelers een willekeurige letter van het door hem gekozen woord door een steentje onder de juiste letter op het speelbord te leggen. De tweede speler beschikt vervolgens over een minuut om een woord te vinden waarin de door zijn tegenstander aangeduide letter voorkomt. Wanneer hij een woord gevonden heeft verklapt hij op zijn beurt een letter van zijn eigen woord. De volgende speler moet de reeds vrijgegeven letters gebruiken, desnoods door van woord te veranderen.

Elke speler brengt op deze manier beurtelings een extra letter van zijn woord aan (zijn vorige woord indien het de letters bevat die op het bord worden aangeduid, of een nieuw woord als het vorige niet meer bruikbaar is). Als een speler geen woord vindt binnen de toegestane tijd, geeft hij op en wacht tot het spelletje is afgelopen. De speler die een steentje heeft neergelegd waartegen niemand nog kan bieden is de winnaar van het spelletje en moet zijn woord vrijgeven. De winnaar krijgt een punt per letter van zijn woord. Als de speler die het laatste steentje heeft neergelegd geen woord kan opgeven (als hij gebluft heeft bijvoorbeeld), verliest hij een punt per steentje op het bord.

De uiteindelijke winnaar is de speler die na twaalf spelletjes de meeste punten heeft. Als extraatje zit er een stapel kaarten bij het spel waar voorschriften opstaan. Een voorbeeld van zo`n voorschrift is: “de letter mag deze ronde niet gebruikt worden”. Dit zorgt voor een extra handicap en maakt het spel wat moeilijker.

… en de waardering

Het spel is heel eenvoudig te leren, maar vergt veel concentratie. Je moet je woord voortdurend aanpassen aan de letters die er op het bord komen te liggen. Echt relaxed speelt dit niet en het levert weinig interactie op met je medespelers. Een oplossing is om een aantal superlange woorden in je “repertoire” op te nemen zodat je altijd wel uit de voeten kunt met de letters die er op het bord komen. Dit speelt wat makkelijker, maar maakt het spel ook saaier. Composio is degelijk uitgevoerd en heeft leuke gekleurde glazen steentjes. Ik was vrij snel uitgespeeld met dit spel en geef daarom maar twee pionnen, waarvan een voor de degelijke uitvoering en gebruikte materialen.


Een gastrecensie van Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *