Spel aan de Maas: 22 juni 2004

Geplaatst door

Spelers: Anda, Anne, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jaap, Leunis, Niek, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Solo
Puerto Rico kaartspel
Bruggen van Shangri-La
Hol?s der Geier
Ein Arsch Kommt Selten Allein
Take5!

De spellenavond was bij Dirk Jan. De kinderen van Dirk Jan wilden graag meedoen en op hun verzoek werd er gestart met een potje Solo (oftewel pesten). De kinderen hadden lol in het spel en de volwassenen hadden lol in de pret van de kinderen. Het spel zelf kon niet bekoren (groot gelukfestijn). Hierna werd de groep in tweeën gesplitst en kwamen de wat serieuzer spellen op tafel.

Puerto Rico kaartspel

Spelers: Anda, Bas, Dirk Jan, Jaap en Leunis

Anne haakt na Solo af en Leunis en Jaap sluiten zich bij Bas, Dirk Jan en Anda aan om Puerto Rico (het kaartspel)  te gaan spelen.
Niek helpt de spelers op gang door de spelregels uit te leggen, Bas vormt met Jaap een duo. Anda blijkt er lang over te doen voordat ze een productie-eenheid kan bouwen en heeft daarom lange tijd geen inkomsten. Dit in tegenstelling tot Bas&Jaap en Dirk Jan, die volop gaan bouwen. Leunis zet vooral in op het versterken van zijn kapel, waar hij zeer goed in slaagt.
Aan het eind van het spel blijkt het bouwen (en de daaruit voortvloeiende handelsmogelijkheden) het meest rendabel geweest te zijn.

Uitslag: Dirk Jan 36, Bas&Jaap 34, Leunis 26, Anda 16
Waardering: Leunis, Bas&Jaap, Dirk Jan 4, Anda 3½.

De Bruggen van Shangri-La

Spelers: Dagmar, Niek, Wendy en Willemien

Wendy, Willemien, Dagmar en Niek besloten zich aan een potje Bruggen van Shangri-La te wagen. Niek hielp de andere groep met de regels van het kaartspel van Puerto Rico, terwijl Dagmar de regels van De Bruggen van Shangri-La uitlegde. Er werd gespeeld met de startopstelling. In het begin ging vooral Willemien als een tierelier. Dagmar kon zich bij haar aansluiten en leek dus ook leuk mee te doen. Wendy sloop stiekempjes met wat wijzen en gezellen hun gelederen binnen. Dit drietal veroverde de onderste helft van het bord. Daarna verplaatste de strijd zich naar de bovenste helft van het bord waar Niek actief was. Wendy had hier ook al een redelijke positie veroverd. Willemien wist een voet aan grond te krijgen. Dagmar probeerde het wel, maar werd iedere keer weer hardhandig van het bord gespeeld. Niek en Wendy veroverden uiteindelijk de bovenste helft van het bord, met her en der nog wat plekjes voor Willemien. Het was wel duidelijk dat Willemien en Wendy dicht bij elkaar lagen. Uiteindelijk bleek Willemien net wat meer punten te hebben dan Wendy en daardoor won ze het spel. Het spel was goed bevallen en kreeg van alle spelers een 4.

Uitslag: Willemien 24, Wendy 22, Niek en Dagmar 16
Waardering: allen 4

Hol?s der Geier

Spelers: Anda, Bas en Dirk Jan

Leunis en Jaap gaan naar bed, Willemien, Wendy, Dagmar en Niek zijn nog druk aan het bouwen, ?dus? haalt Dirk Jan Hol?s der Geier uit de kast.
Hoewel Dirk Jan het zeer waarschijnlijk als tactiek zal omschrijven helpt het geluk hem om een aantal gunstige kaarten te bemachtigen: Bas en Anda spelen een aantal keren dezelfde kaart uit.

Uitslag: Dirk Jan 28, Anda 12, Bas 0
Waardering: Anda 3½, Dirk Jan 3, Bas 2½

Ein Arsch Kommt Selten Allein

Spelers: Dagmar, Niek, Wendy en Willemien

Dagmar had op Spiel dit flauwe kaartspelletje gekocht uit nieuwsgierigheid. Op de kaarten staan konten van groot naar klein en in verschillende uitvoeringen. De regels werden snel doorgenomen. Het is de bedoeling zo snel mogelijk je hand leeg te spelen. Het eerste potje werd er volgens de regels gespeeld (je mag één kaart opspelen met een hoger nummer dan de bovenste kaart of een groep kaarten waarvan de som van de nummers lager moet zijn dan het nummer dat boven ligt, maar waarvan wel tenminste twee kaarten dezelfde kleur moeten hebben en de hoogste kaart moet de bovenste worden, als je dit niet kan moet je kaarten trekken, net zo lang tot je een mannen en een vrouwenkont hebt). Dit werd een vrij suf potje. Niemand hoefde ooit te passen en dus kaarten bij te trekken. Dagmar won doordat ze als eerst haar hand leeg had. Daarna werd besloten om de regels aan te passen en de eerste speler niet zelf een kaart te laten kiezen maar er één open te draaien en dat je zelf mag weten welke kaart je als bovenste neerlegt als je meerdere kaarten speelt. Weer was het een suf potje en won Dagmar. In een laatste poging om het spel wat op te kalefateren werd besloten dat de gespeelde kleur gevolgd moest worden door de andere spelers. Door deze zelfbedachte variant op de regels moesten er eindelijk eens kaarten getrokken worden en werd het een stuk moeilijker om uit te gaan (want je moet en de goede kleur en het goede nummer hebben). Uitendelijk was het weer Dagmar die als eerste uitging. Na een driedubbele overwinning kon zij het natuurlijk niet maken om het spel niet een halve punt winnaarsbonus te geven. De spelers hadden wel veel gelachen, maar dat was om het spel niet dankzij, de waardering van het spel was dus erg laag.

Uitslag Dagmar 3, Wendy, Niek en Willemien 0
Waardering: Dagmar 1½, Wendy, Niek en Willemien 1

Take5!

Spelers: Anda, Bas, Dirk Jan en Willemien

Wendy, Niek en Dagmar gaan naar huis, de anderen sluiten de avond af met Take5!.
We hebben vier rondes nodig om tot 66 (straf)punten  te komen. Ondanks pogingen van Willemien, Dirk Jan en Anda om Bas aan punten te helpen, lukt dat nauwelijks. Twee van de vier rondes eindigt hij met 0 punten. Dirk Jan zorgt ervoor dat de vierde ronde de laatste wordt, door in één keer 31 punten te scoren.

Uitslag: Bas 21, Anda 36, Willemien 52, Dirk Jan 70
Waardering: Anda 4, Willemien 3½, Bas en Dirk Jan 3