2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Sébastien Pauchon
Uitgever: Days of Wonder (2019)
Het spel…

In Corinth zijn de spelers handelaren in de vierde eeuw voor Christus in het middellandse zeegebied. Je verhandelt in Perzische tapijten, Griekse olijfolie, Romeinse wijn en Egyptische specerijen. Dit hoef je gelukkig niet in je eentje te doen, je hebt een hulpje die je ook op pad kan sturen.
Het spel duurt een vast aantal ronden (4-6) en in iedere ronde zijn de spelers om de beurt een keer de startspeler. Deze speler gooit de negen witte dobbelstenen en legt ze vervolgens op een speciaal bordje neer in groepjes met dezelfde worp. De hoogste worp komt op de bovenste regel (bij het goud), de laagste worp op de onderste regel (bij de ezel) en de overige worpen worden van laag naar hoog op de goederen regels gelegd (olijfolie, wijn, tapijten en specerijen). Als niet alle getallen gegooid zijn, blijven er dus regels leeg en zijn die goederen deze ronde niet te krijgen.



Het goud en de ezels kan je tijdens het spel gebruiken om bepaalde gebouwen te bouwen die je voordeeltjes opleveren. Deze gebouwen staan rechtsonder op je scorebriefje. Je kan bijvoorbeeld een kraan bouwen waardoor je iedere keer dat je je dobbelstenen inzet om goederen te krijgen, je één goed extra krijgt. Of je kan een stal bouwen waardoor je de waarde van de dobbelsteen één of twee mag aanpassen als je hem gebruikt om je hulpje te laten lopen. Een winkel levert extra goud op en een tempel zorgt er ten slotte voor dat je gebouwen punten opleveren. Goud kan je verder nog gebruiken om extra dobbelstenen te kopen voor als je startspeler bent en die de andere spelers niet kunnen kiezen. Ezels en goud die je niet gebruikt hebt, leveren aan het eind van het spel een klein beetje punten op.
Aan het eind van het spel tellen alle spelers hun punten op en wie de meeste punten heeft, heeft natuurlijk gewonnen.
…en de waardering
Corinth is een roll & write spel dat in de smaak zal vallen bij gezinnen en gelegenheidsspelers doordat het een toegankelijk spel is met een beperkte speelduur. Het is een leuke vondst dat je kan kiezen of je bij een groepje dobbelstenen óf iets doet met de waarde of met het aantal. Het enige nadeel daarvan vind ik dat bij grote groepen het eigenlijk altijd aantrekkelijker is om het aantal dobbelstenen te gebruiken dan de waarde. Als je dan ook nog het geluk hebt dat de grote groep bij een dure goederensoort ligt, dan kan dit wel voor scheve gezichten zorgen aan de speeltafel. Het spel duurt niet lang genoeg dat het geluk zich wel uit middelt en dat vind ik toch een klein minpuntje. Door de korte speelduur zal het meestal niet bij één potje blijven als dit spel op tafel staat.
