Hadara

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Benjamin Schwer 
Uitgever: 999 games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.6]

Het spel…

Een heilige graal in de bordspellenwereld is het Ultieme Beschavingsspel, waarin de spelers hun eigen beschavinkje opbouwen met eigen specialisaties en uiteindelijk als superieure cultuur willen zegevieren. Dat levert een breed scala aan spellen op, met vaak een afruil tussen thematische gelaagdheid aan de ene en speelbaarheid aan de andere kant. Civilization en 7 Wonders kun je als uiteinden van het spectrum zien.

Hadara zit duidelijk aan de kant van 7 Wonders: eenvoudige regels en een vlot spelverloop, maar ook een hoge mate van abstractie. Net als 7 Wonders speelt Hadara in drie tijdperken waarin de spelers kaarten uitkiezen om zich in verschillende richtingen te ontwikkelen. Hier zijn dat inkomen, militaire kracht, beschaving en voedsel.

Simultaan trekken de spelers twee kaarten van de vijf verschillende kleuren. Eentje kiezen ze uit om zelf te houden, de andere wordt even opzij gelegd. Als je de gekozen kaart wilt houden betaal je daarvoor met geld, maar je mag hem ook afleggen om geld te krijgen. Dit doet iedereen voor elk van de kleuren, waarna je inkomen krijgt en kolonies mag stichten (of veroveren) en borstbeelden mag oprichten.

Daarna verdelen de spelers de eerder opzij gelegde kaarten door om beurten een te kiezen en volgt er weer een fase met inkomen en dergelijke. Aansluitend moet iedereen minstens evenveel voedsel hebben als kaarten en mag je zegels kopen voor bonuspunten.

Op deze manier werk je drie tijdperken af, waarin de kaarten steeds duurder worden en de kolonies en borstbeelden navenant waardevoller. Na het laatste tijdperk tel je de punten en wint uiteraard de speler met de hoogste score.

…en de waardering

Niet alleen qua spelidee doet Hadara aan 7 Wonders denken, dat geldt ook voor het mechanisme van kaarten kiezen. Daarin komt het nog dichter in de buurt van nazaat 7 Wonders Duel. Thematisch is het allemaal wel erg leeg: op geen enkele manier ben je met de opbouw van een beschaving bezig, zelfs in de regeluitleg heb je dat niet nodig om het spel beter te snappen.
 
 
Gelukkig is dat niet erg, want Hadara is een lekkere puntenpuzzel met de nodige interactie. De punten zijn te halen met de kolonies en de borstbeelden, maar je moet je inkomen en voedselproductie op peil houden om dat te kunnen bereiken. Het zout in de pap wordt geleverd door de paarse kaarten, die in principe los staan van de vier ontwikkelsporen maar op andere manieren interessante bonussen geven. Ze zorgen ook voor variatie, want zelfs met de complete bezetting weet je nooit welke kaarten langs zullen komen.
 
Hadara is aan de droge kant, maar de noodzaak om de andere spelers scherp in de gaten te houden zorgt ervoor dat het geen navelstaarderige puntenbij wordt. Bovendien komt het bij ieder spelersaantal goed uit de verf. Wat mij betreft een aanrader.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *