Pechvogel

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15-20 minuten
Auteur: Peter Jürgensen
Uitgever: 999 games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Een beetje dobbelspel is tegenwoordig van het type ‘roll and write’, waarbij je dobbelt en vakjes aanvinkt op een ingewikkeld scoreformulier. Maar soms verschijnen er nog klassieke dobbelspellen die meer in de Yahtzeehoek van het spectrum zitten. Regenwormen is waarschijnlijk de bekendste. Pechvogel is een nieuw ei in dit nest. Niet alleen qua spelidee, ook wat vormgeving betreft roept het snel de associatie met dat succesvolle spel op.

Je dobbelt met zeven dobbelstenen, met daarop de getallen 3-7 en een vogel genaamd Murphy. Na je eerste worp kies je een getal dat je gegooid hebt en legt alle dobbelstenen met dat getal opzij, samen met dobbelstenen waarmee je Murphy hebt gegooid. Je blijft dobbelen en dobbelstenen met je gekozen getal of Murphy opzijleggen, totdat je vier keer het doelgetal hebt en/of drie keer Murphy. In het eerste geval krijg je een scorefiche met die waarde, in het tweede geval een houten steentje, ‘frustraties’ genaamd.

Frustraties leveren strafpunten op, maar je kunt ze ook inleveren om een slechte worp opnieuw te doen. Daarnaast kun je ze inzetten om een andere speler te dwingen haar laatste worp opnieuw te doen. Dat heeft wel een risico: haalt de ze de vier dobbelstenen niet, dan krijgt ze jouw frustratie, maar als ze het wel haalt krijg je hem terug en er gratis een van haar erbij. Weet dus wat je doet als je iemand probeert te frustreren.

Het spel eindigt als alle scorefiches op zijn. De speler met de meeste (plus)punten wint.

 
 
…en de waardering
 
Door het spelidee en de vormgeving is heeft Pechvogel een duidelijke link met spelletjes als Regenwormen en Geharrewar in de Sushibar. Helaas is Peter Jürgensen geen Reiner Knizia. Het aantal keuzemomenten in Pechvogel is beperkt: je kiest na je eerste worp voor welk getal je gaat en daarna eventueel voor het inzetten van een frustratie, maar dat is het. Geen kansen afwegen, geen gokjes wagen, gewoon hopen dat je eerst vier goede getallen gooit voordat je drie vogels hebt.
 
Nu hoeft een hoge geluksfactor geen probleem te zijn, zeker niet als een spel zo kort is als Pechvogel. Elkaar een beetje kunnen pesten kan ook voor veel plezier zorgen. Maar ook dat is hier maar beperkt. Eén keer per beurt mag je iemand dwingen opnieuw te gooien, daarna is het voor iedereen afwachten wat er gedobbeld wordt.
 
Door het gebrek aan beslissingen heeft Pechvogel het allemaal net niet. Voor een dobbelspelletje waarbij je een beetje kunt gokken en pesten kun je nog steeds beter Regenwormen spelen.
 
 
 
 
 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *