Cranium

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Alexander Whit, Richard Tait
Uitgever: Cranium (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Partygames, in de decembermaanden ontkom je er vaak niet aan. Een recente wereldwijde hit in dit specifieke spelsegment is Cranium. Je hebt minstens vier spelers nodig om in twee teams tegen elkaar te kunnen strijden, maar het spel met de hele familie doen is ook mogelijk. Qua opzet lijkt het meest op Party & Co, omdat er ook in Cranium meerdere soorten opdrachten zijn.

De opdrachten zijn opgedeeld in vier categorieën. In Knappe Kop gaat het om het testen van kennis, net als in Triviant moet je vragen beantwoorden. In Show Spetter kan men zich heerlijk uitleven: het imiteren van beroemdheden, het neuriën van het lied of het uitbeelden van een begrip behoren tot de opdrachten in het groene doosje. In Woordwurm moet je woordraadsels oplossen en moeilijke woorden (soms zelfs achterstevoren) spellen. De blauwe opdrachten van Poekie Palet geven de ruimte aan spelers die talent hebben voor beeldende kunsten: schetsen, het boetseren van voorwerpen of tekenen met de ogen dicht!

Om er een spel van te maken moeten de teams een parcours afleggen op het speelbord waarbij je na een geslaagde opdracht de dobbelsteen mag gooien en naar het volgende vakje met de gegooide kleur mag lopen. Leuk is dat er op sommige kaartjes staat dat de opdracht voor alle teams is: iedereen doet tegelijk dezelfde opdracht en het team dat als eerste slaagt mag de dobbelsteen een keer gooien. (Spieken bij andere teams is soms verreweg de beste optie). Op het bord zijn er ook sluiproutes mogelijk: je moet dan wel eerst een opdracht in één keer goed gedaan hebben op een Planet Cranium vakje (hier mag je altijd een categorie naar je eigen keus nemen).

… en de waardering

Wie van partygames en gezelligheid houdt heeft met Cranium zeker een aantal leuke avonden in handen. De vormgeving is een beetje kinderachtig voor de doelgroep: volwassenen. Dit kan mensen ervan weerhouden de toch niet goedkope doos te kopen. Leuk zo eens per halfjaar, maar na de feestdagen liever weer een ‘gewoon’ bordspel op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *