Wie is de Ezel?

Geplaatst door

3-12 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: Phalanx Games (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Wie is de Ezel? is een kaartspel waarbij je moet proberen zo snel mogelijk je hand leeg te spelen. Andere spellen die gebaseerd zijn op ditzelfde principe zijn De Grote Dalmuti en Gang of Four.

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers eenzelfde aantal kaarten toebedeeld (cijfers 1 tot en met 13 en jokers). Degene die de speciale ezelkaart toebedeeld heeft gekregen, mag beginnen en speelt uit zijn hand een bepaald aantal kaarten met dezelfde waarde. Zijn buurman moet vervolgens een zelfde aantal kaarten spelen, maar dan met een hogere waarde. Dit gaat net zo lang door tot niemand meer over de laatst gespeelde set heen kan. Degene die deze set heeft gespeeld mag uitkomen.

Naast gewone getallenkaarten is er ook één ezelkaart in het spel. Als de bezitter van deze kaart er voor kiest om uit te komen met deze kaart, wordt er meteen een speciale ezelronde gespeeld. Iedereen speelt dan omstebeurt één kaart en diegene die de hoogste kaart heeft gespeeld wint alle kaarten die gespeeld zijn. Soms is dit prettig omdat je met de gewonnen kaarten, grotere setjes kan maken die moeilijker te overtreffen zijn. Meestal is het echter een nadeel om de ezelronde te winnen, want het doel is immers om zo snel mogelijk al je kaarten uit te spelen.

Zodra één iemand zijn hand leeg heeft gespeeld, wordt met spelen gestopt en krijgen de mensen die nog kaarten op handen hebben, hier strafpunten voor.

… en de waardering

Wie is de Ezel? wordt in speelplezier ruimschoots overtroffen door De Grote Dalmuti en Gang of Four. Doordat maar één soort combinatie mogelijk is ben je helemaal afhankelijk van de kaarten die je hebt gekregen. Heb je allemaal enkeltjes of vooral lage kaarten, dan kan je de winst wel vergeten. In Gang of Four zijn ook andere soorten combinaties mogelijk, waardoor je lastige keuzes moet maken over op welke manier je je kaarten gaat combineren. De Grote Dalmuti overtreft Wie is de Ezel? vooral in sfeer en spelplezier. Kortom het spel heeft te weinig diepgang en te weinig sfeer om leuk te worden. En is bovendien voor een kaartspel nog pittig geprijsd ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *