Spel aan de Maas: 27 december 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Dagmar, Dirk Jan, Helène, Jaap, Jacqueline, Leunis, Niek, René en Wendy

Gespeelde spellen:

Take5!
Ticket to Ride: Europe

Take5!

Spelers: Anneke, Dagmar, Helène, Jacqueline, Niek en René

Omdat het even duurde voordat iedereen die had aangekondigd te komen er ook daadwerkelijk was, werd eerst begonnen met een rondje Take 5! Iedereen kende deze klassieker waardoor lekker snel met spelen begonnen kon worden. Omdat halverwege het spel ook de missing persons binnen kwamen, werd er niet meer dan één rondje gespeeld. Niek wist als enige op 0 punten te blijven, waardoor hij zich winnaar van het laatste potje Take 5! van 2005 mocht noemen.

Uitslag: Niek 0, Anneke 2, Dagmar 6, Helène 11, Jacqueline 30, René 31
Waardering: Niek 5, Dagmar 4, Anneke 3½, Helene, Jacqueline en René 3

Ticket to Ride Europe

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Jaap, Leunis en René

Dirk Jan had twee van zijn kinderen meegenomen en dus zocht Dagmar uit de spellenkast een degelijk familiespel. Haar oog viel op Ticket to Ride Europe. Dirk Jan heeft het originele Ticket To Ride (dat zich afspeelt in Amerika) in huis en dus waren hij en zijn kinderen al bekend met de hoofdregels van dit spel. René schoof tenslotte ook aan en omdat hij ook de basisregels van de originele versie al kent, hoefde Dagmar alleen maar de verschillen aan te geven.
Het meest duidelijke verschil is natuurlijk de kaart waarop gespeeld wordt. Ticket to Ride: Europe speelt zich af in Europa en niet in Amerika. Er zijn daarom veel minder lange routes en per stad zijn er ook minder aansluitingen waardoor het risico dat je een bepaalde stad niet meer kan bereiken flink is toegenomen. Daarnaast zijn er ook spoorverbindingen waar je verplicht een bepaald aantal jokers moet spelen. En er zijn tunnels bijgekomen. Als je een tunnel wilt bouwen, moet je eerst het juiste aantal kaarten spelen. Daarna worden de vijf bovenste kaarten van de trekstapel open gedraaid en voor iedere kaart in de kleur van de tunnel moet de speler nog een extra kaart in die kleur spelen. De enige route van 8 (die de gigantische hoeveelheid van 21 punten oplevert) is ook een tunnel, dus als je daar extreem veel pech hebt kan die je wel 13 kaarten kosten. De laatste verandering is dat iedere speler 3 stations tot zijn beschikking heeft. Je mag een station bouwen in een stad waar je niet meer naar toe kan. Je mag dan gebruik maken van het spoor van iemand anders. Dit kan handig zijn als een stad die je moet bereiken voor je opdracht afgesloten is geraakt. Als je je stations niet gebruikt leveren ze aan het eind van het spel punten op.
Jaap en Leunis waren vooral bezig met het dwarszitten van elkaar en andere spelers. Hun motto leek te zijn: als je iemand kan pesten, moet je dat vooral niet laten. Hierdoor verloren ze af en toe wel uit het oog dat je ook zelf nog aan je routes moet werken. Hierdoor bleven ze aan het eind van het spel met onafgemaakte routes zitten. Dirk Jan bleef in het begin van het spel eindeloos kaarten trekken. Toen hij ze eindelijk ging spelen kon hij dan ook een flink aantal beurten leggen zonder bij te hoeven tanken. Dagmar en René gingen redelijk gelijk op en hadden al snel in het spel hun routes afgebouwd. Daarom gingen ze sparen voor het 21 punten stuk. Dagmar was de eerste die een poging deed. Helaas voor haar moest ze bijbetalen, waardoor haar poging niet lukte en ze de kaarten terug op handen mocht nemen. René had meer geluk en hoefde niets bij te betalen en schoot daardoor op het scorespoor lekker vooruit. Hij wist ook de winst in de wacht te slepen. Het spel was iedereen wel redelijk goed bevallen.

Uitslag: René 103, Dagmar 86, Dirk Jan 81, Leunis 79, Jaap 60
Waardering: René, Dagmar en Jaap 4, Leunis 3½, Dirk Jan 3