Spel aan de Maas: 20 december 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek en Wendy

Gespeelde spellen:

Tik Tak Boem
Sequence
Betoverde Doolhof

Toen iedereen was binnengedruppeld en van thee voorzien, kon er met het kiezen van een spel begonnen worden. Het lukte niet om afsplitsingen te maken en dus werden eerst twee spellen gedaan waaraan iedereen mee kon doen.

Tik Tak Boem

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek en Wendy

Partygames komen niet vaak op de tafel bij Spel aan de Maas, maar dit keer wist Dagmar de groep over te halen om Tik Tak Boem een keer te spelen. Dit is een soort Pim Pam Pet, maar dan moeilijker. Onder het doorgeven van een realistisch tikkende bom, moeten de spelers woorden verzinnen waarvan aan het begin, eind of waar dan ook een bepaalde lettercombinatie staat. Met mis aan het begin kan je bijvoorbeeld dan woorden als mist, mistig, mistlampen, misgelopen, missverkiezing, etc. maken. Gelukkig waren er ook lastiger combinaties in omloop, waardoor het met een zekere regelmaat voorkwam dat spelers met de gestaag tikkende bom in hun handen wanhopig probeerden nog een ander woord te verzinnen dat aan de gestelde eisen voldeed. Na verloop van tijd ?ontploft? de bom (klinkt eerder als een scheet aldus de aanwezigen) en wie de bom op dat moment nog in zijn handen heeft, had verloren. 
Bas wist uiteindelijk als laatste over te blijven en dus te winnen. Bij de waardering werden vooral veel punten uitgedeeld omdat er veel gelachen was (en Bas omdat hij had gewonnen natuurlijk). Dit type spel blijft alleen niet echt het soort spel waar Spel aan de Maas warm voor loopt en dus komt het gemiddelde toch nog steeds niet op een voldoende.

Uitslag (van eerste tot laatste): Bas, Anneke, Jacqueline, Niek, Wendy, Dagmar, Dirk Jan
Waardering: Dagmar 3, Anneke, Jacqueline en Wendy 2½, Bas en Niek 2, Dirk Jan 1½

Sequence

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek en Wendy

De groep was nog steeds niet splitsbaar en dus werd er weer een spel voor veel spelers gezocht. Sequence zat nog maagdelijk in het plastic, maar werd hier snel van bevrijd. Jacqueline vond het niet erg om een rondje te kijken, zodat de spelers precies over twee teams konden worden verdeeld. De spelregels werden gezamenlijk doorgenomen en al snel kon met spelen begonnen worden. De spelers krijgen een vast aantal handkaarten (twee sets standaard speelkaarten) en als ze aan de beurt zijn moeten ze hier er een van spelen. Op het veld waarop deze kaart is afgebeeld mag dan een fiche in de groepskleur gelegd worden. Bij een boer mag er ofwel een fiche van een andere kleur worden weggehaald of juist op een zelf te kiezen vak worden gelegd (dit afhankelijk van of het een één- of tweeogige boer is). Zodra een team twee keer vier fiches op een rij heeft liggen, heeft het gewonnen. 
Team groen (Wendy, Niek en Anneke) hadden de strategische mogelijkheden van Sequence al snel onder de knie en gingen als de brandweer. Bas deed nog dappere pogingen om zijn boeren slim in te zetten, maar de rest van zijn team (Dagmar en Dirk Jan) legden overal en nergens fiches neer, maar in ieder geval niet bij elkaar (zouden ze het spel dan echt niet begrepen hebben of hadden ze gewoon slechte kaarten). Het was dan ook niet verrassend dat team groen, team oranje dik inmaakte door de beide sequences te leggen voor het andere team er zelfs maar één had gelegd. Dank zij de winnaarsbonus (schrijver van dit verslag zat niet in het winnende team en weet dus zeker dat dit spel absoluut niet hoger gewaardeerd kan worden dan een één) wist dit spel toch ook nog andere waarderingen dan énen te scoren.

Uitslag: groen gewonnen (Wendy, Niek en Anneke), oranje verloren (Bas, Dirk Jan en Dagmar)
Waardering: Wendy, Niek en Anneke 2, Dirk Jan 1½. Bas en Dagmar 1

De Betoverde Doolhof

Spelers: Anneke, Dagmar en Niek

Na twee slechte spellen was er eindelijk genoeg animo om de groep te splitsen, terwijl de oudere spelers zich met het serieuze Blokus gingen bezighouden, grepen de jonkies een echt kinderspel uit Wendys goed gevulde spellenkast: De Betoverde Doolhof. Anneke kon de spelregels van deze kinderklassieker uit het blote hoofd uitleggen en dus kon al snel met spelen begonnen worden. De oudste speler wist uiteindelijk de winst naar zich toe te trekken, terwijl de jongste speler laatste werd. Schijnbaar zijn oudere kinderen bij dit spel dus behoorlijk in het voordeel. De oudste speler was het hier niet mee eens en omdat aan de rechtmatigheid van zijn overwinning werd getwijfeld gaf hij een halve punt beklaagden-bonus.

Uitslag: Niek 0 tegels over, Dagmar 1 tegel over, Anneke 3 tegels over
Waardering: Dagmar en Anneke 3, Niek 2½