Caribic

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Michael Antonow en Jens-Peter Schliemann
Uitgever: Identity Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2.5]

Het spel …

De vierkante dozen serie van Winning Moves heeft al veel leuke spellen opgeleverd, zoals Alexandros en Cartagena. Caribic was dan ook een must have voor mij.

Caribic speelt zich af in de Carribean in de tijd van piraten die een onuitputtelijke honger naar schatten en rum hebben. In de havensteden liggen de schatten voor het “oprapen” voor wie in staat is de diensten van een piratenkapitein in te huren.. De verschillende piratenboten met klinkende namen als Arriba, Fuego en Evita liggen verspreid over de Carribean voor anker te wachten om tegen de juiste prijs aan het werk te gaan.

Het spel doet is een bied- en blufspelletje in de traditie van Morgenland. Alle spelers hebben dezelfde set met kaarten met daarop een aantal vaten rum. Ze moeten deze kaarten over de verschillende schepen verdelen. Per schip kan echter maar één kaart ingezet worden. De speler die het hoogste biedt, weet zich die ronde verzekerd van de diensten van de betreffende piraten. Hoe meer rum je biedt, hoe harder ze voor je werken (je mag net zoveel vakjes varen met deze boot als het aantal vaten rum dat je geboden hebt). Alle spelers hebben altijd nog één biedkaart over, deze kan ingezet worden in geval van een gelijke stand. Als ook daarna de stand gelijk blijft, blijft het desbetreffende schip die ronde stil liggen.

Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk schatten naar één van je thuisbasissen te laten verschepen. Deze schatten kan je op meerdere manieren bemachtigen. Ten eerste kun je ze in een havenstad stelen door hierlangs te varen. Daarnaast kan je de schatten ook gewoon van andere schepen af pikken door er langszij te komen. Als een schip met schat aanlegt in jouw thuisbasis, is de schat pas veilig. De speler die de meeste schatpunten weet binnen te slepen, wint het spel.

… en de waardering

Ik vind Caribic het zwakste spel uit de Winning Moves serie tot nu toe. Het idee is leuk, maar doordat je maar één kaart per schip in mag zetten en het vaak wel duidelijk is welk schip in een bepaalde ronde het meest aantrekkelijk is, komen gelijkspellen bij de inzet te vaak voor. De tiebreaker loopt vervolgens ook nog vaak op een gelijkspel uit. Het spel mist de spanning die andere bied- en blufspellen leuk maken en kan mij daarom niet bekoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *