Pirates!

Geplaatst door

2-6 spelers
30-45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Sinds Pirates of the Carribean is het piratenthema helemaal hip. Dit familiespel probeert zelfs via de doos een link met Hollywood te leggen doordat de piraat op de voorkant wel verdacht veel lijkt op de acteur Ben Affleck. De drukke, ouderwets aandoende vormgeving maakt wel meteen duidelijk wat de doelgroep voor dit spel is: gezinnen met jongen kinderen.

Zoals bij de meeste piratenspellen is het hier ook de bedoeling om met je eigen schuit de zeeën onveilig te maken. Op het bord heeft iedereen zijn eigen schip en voor iedere speler ligt een bovenaanzicht van hetzelfde schip waarop piraten, kanonnen en schatten geplaatst kunnen worden. Het aantal piraten bepaalt het aantal stappen dat je mag varen, het aantal kanonnen het aantal dobbelstenen dat je mag gooien bij een aanval (al heb je om de kanonnen af te kunnen vuren natuurlijk wel minstens één piraat nodig). Op het bord liggen een aantal vestigingen die allemaal een schat verbergen. Om deze te kunnen bemachtigen moet er altijd eerst gevochten worden. Hoe sterk de verdediging en hoe groot de schat is weet je als piraat pas als je er met je bootje hebt aangemeerd. Je mag in je beurt twee acties doen. Bij de eerste actie mag je varen of aanvallen, bij een tweede actie aanvallen of repareren. Een handig ezelsbruggetje in deze is het woord vaar.

Ieder schip heeft zes plaatsen voor bemanning en ballast. Bij een aanval representeert ieder vakje een getal op de dobbelsteen. Gooit je tegenstander een getal waar iets staat dan verdwijnt dat overboord. Alleen schatten kunnen niet van je schip geschoten worden. Die kunnen alleen afgepakt worden als jouw schip een gevecht verloren heeft en dus geen piraten en/of kanonnen meer over heeft. Er is op het schip maximaal ruimte voor zes schatten. Om een schat in veiligheid te brengen moet je de haven binnen varen. Dit is erg lastig. Altijd liggen er wel andere piraten op de loer om met jouw pas verworven buit aan de haal te gaan. Gelukkig mag je in de reparatiefase de samenstelling op je schip wijzigen waardoor je sterker of bijvoorbeeld sneller wordt al naar gelang je behoefte. Zorg dus dat je de meeste schatten aan wal brengt.

… en de waardering

Dobbelstenen en een geluksfactor hoeven bij familiespelen niet storend te zijn, maar kunnen zelfs spanning toevoegen. Dit is bij Pirates zeker het geval. Als het je eindelijk gelukt is een vesting te veroveren moet je je schatten nog naar de haven zien te loodsen. Vaak liggen dan meerdere schepen op je te wachten om je buit in te pikken. Met een beetje slim spelen kan je ze soms voorbij varen. Erg geschikt als familiespel, maar minder voor de echte spelfanaten, die worden te weinig gestimuleerd om vestingen aan te vallen en zullen gefrustreerd raken bij massale aanvallen.

De doos van Pirates vond ik er niet echt aantrekkelijk uitzien. Maar de enorme herrie die gemaakt werd tijdens het spelen maakte me toch nieuwsgierig genoeg om een keer aan te schuiven. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Pirates is een heerlijk familiespel, waarbij je elkaar regelmatig lekker dwars kan zitten, maar slim spelen ook wordt beloond. Het is geen spel voor volwassen spelfanaten, maar gezinnen met kinderen zullen veel plezier aan dit spel kunnen beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *