Spel aan de Maas: 13 december 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Danny, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

Pueblo
Siedler von Nürnberg
Scrabble
Can’t Stop
Coloretto

Danny was op de spelverslagen gestuit en wilde graag eens langskomen om een spelletje mee te doen. Peter Hein had Siedler von Nürnberg in de aanbieding, waar hij op inging. Omdat Wendy misschien nog zou komen werden er twee groepjes geformeerd (er zijn maar weinig leuke spellen voor zes), maar uiteindelijk zaten Bas en Dirk Jan met zijn tweeën nota bene Scrabble te doen.

Pueblo

Spelers: Bas en Dirk Jan

Bas en Dirk Jan bleven met z?n tweeën over. Nu spelen ze wel vaker samen een spel, maar deze keer was er niet zo veel tijd en was er ook maar een halve tafel beschikbaar, wat de keuze van een spel wel beperkte. In plaats van Totaler Krieg of ASL werd daarom maar gekozen voor ?familie? spellen. Om te beginnen Pueblo, dat met twee spelers weinig kansen biedt de eigen fouten op een ander af te schuiven.
Dirk Jan heeft op het einde als enige een eigen kleur op niveau drie, die hij wel behoorlijk heeft weten af te dekken, zodat slechts één vlak op niveau drie zichtbaar bleef. Verder deed hij zijn best om zo veel mogelijk ?mooie? twee bij twee kubus blokken te vormen. Bas hoopte met een andere meer strafpunten te kunnen vermijden, maar uiteindelijk bleek het mooi stapelen Dirk Jan toch de overwinning op te leveren.

Uitslag: Dirk Jan 53, Bas 58
Waardering: Dirk Jan en Bas 4

Siedler von Nürnberg

Spelers: Danny, Peter Hein en Willemien

Geen spel lag zo lang ongespeeld in de kast van Peter Hein als dit spel, al ruim drie jaar. Hoogste tijd dus, maar omdat er in dit gremium een zekere Catanmoeheid heerst was het geen sinecure om het op tafel te krijgen. Door dat lange hiaat had Peter Hein de regels niet meer helemaal paraat, maar met enig geblader in regels en almanak kwamen we er prima uit. Om het niet ingewikkelder te maken werd er maar besloten om met de startopstelling voor beginners te spelen.
Die opstelling bleek wisselend uit te vallen voor de verschillende spelers. Danny trof het erg met de opbrengsten en bouwde in no time meer dorpjes en ook werkplaatsen. Willemien verdiende grof geld en had als eerste drie prestigepunten verdiend met de bouw van de stadsmuur, goed voor vier punten. Peter Hein deed zijn best om bij te blijven, maar schoot op beide onderdelen tekort. Telkens als hij er in slaagde de zeggenschap over een tolroute over te nemen, plaatste een van zijn tegenstanders weer twee tolbalken en zat hij met lege handen.
Willemien vond dat de grondstofverdeling wel erg in het voordeel van Danny was, maar ondertussen ging het met haar punten ook prima. Zowel zij als Danny zat dicht bij de nodige dertien punten. Danny hoefde alleen nog maar een derde prestigepunt te verdienen om de overwinning te behalen. Peter Hein probeerde dat nog te voorkomen, maar hij kwam tijd en geld tekort om eerder de prestigepunten te verkrijgen. Dankzij een grote smak geld en de juiste grondstoffen bouwde Danny uiteindelijk een derde muur en won daarmee het spel.
Ondanks het wat tamme begin vond iedereen het toch een heel aardige Kolonistenvariant. De volgende keer maar eens spelen met een vrije startopstelling.

Uitslag: Danny 13, Willemien 11, Peter Hein 6
Waardering: Peter Hein 4, Danny en Willemien 3½

Scrabble

Spelers: Bas en Dirk Jan

Er was niet zo veel keuze aan twee-persoonspellen, maar een klassieker als Scrabble had Dirk Jan ook in de Nederlandstalige editie staan.
Ook bij dit spel leek het er op alsof er zeer compact gebouwd moest worden. Alle letters werden zeer dicht op elkaar geplaatst, wat veel korte woorden en weinig kansen op bonusscores opleverde. Tot ongeveer 250 punten liep de score redelijk gelijk op, met Bas wat vaker voor dan Dirk Jan. Om een mooie drie keer woordwaarde te kunnen claimen gokte Dirk Jan toen echter dat de lettercombinatie ?bio? in het woordenboek zou staan, maar helaas voor hem koste dit hem een beurt. Twee beurten later scoorde Bas vijfenveertig punten, waarmee hij definitief voorsprong nam. Ook slaagde hij er nog in om al zijn letters kwijt te raken, terwijl Dirk Jan tien strafpunten van de ?Q? moest incasseren. Alles bij elkaar een duidelijke en geheel verdiende overwinning voor Bas.

Uitslag: Bas 439, Dirk Jan 336
Waardering: Bas 3½, Dirk Jan 3

Can’t Stop

Spelers: Danny, Peter Hein en Willemien

Na Siedler von Nürnberg keken Peter Hein en Willemien of er nog een leuk kort spel voor drie te vinden was. Peter Hein stelde de dobbelklassieker Can?t Stop voor (waar hij erg slecht in is omdat hij de titel iets te veel ter harte neemt).
Willemien begon erg goed en had al snel bij twee getallen het eindpunt bereikt. Peter Hein spreidde zijn kansen en stond bij verschillende getallen op kop, maar nog wel een eindje verwijderd van de eindstreep. Deze keer was het Danny die zijn geluk iets te veel op de proef stelde, waardoor hij een paar keer geen progressie kon maken. Daarna werd hij voorzichtiger en behaalde bij een paar getallen het eindpunt.
Na een tijdje waren al acht van de elf getallen bezet en werd het een nek-aan-nek race bij de resterende nummers. Hier betaalde de risicospreiding van Peter Hein zich uit, want bij enkele van deze nummers had hij een duidelijk voordeel. Hij hield voor een keer zijn hoofd koel en bereikte daarmee als eerste de vierde eindstreep.

Uitslag: Peter Hein 4, Willemien 3, Danny 2
Waardering: Peter Hein 4, Danny en Willemien 3

Coloretto

Spelers: Danny, Peter Hein en Willemien

Bas en Dirk Jan waren nog niet uitgescrabbeld en daarom werd aan deze kant van de tafel nog maar een derde spelletje uitgezocht. Willemien wilde Coloretto wel spelen, dat nieuw was voor Danny. Hij hanteerde direct de tactiek van zoveel mogelijk kaarten verzamelen, waarbij de strafpunten van de extra kleuren ruimschoots gecompenseerd zouden worden door de pluspunten van de kleuren met veel kaarten. Willemien speelde juist erg zuinig en Peter Hein zat er een beetje tussenin. Hij trof het dat hij nog met twee jokers verblijd werd (al kostte de tweede joker hem ook strafpunten vanwege de kleuren die hij erbij kreeg).
Uiteindelijk bleek de gemengde strategie van Peter Hein het beste te werken. Willemien was iets te voorzichtig geweest en scoorde te weinig pluspunten om het batige saldo van Danny te overtreffen. Een precieze uitslag ontbreekt helaas. Danny vond het maar een matig spel, de anderen konden het wel waarderen.

Waardering: Peter Hein en Willemien 3½, Danny 2½