2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Leo Colovini
Uitgever:
Winning Moves
(2003)
Het spel …
Alexandros is het nieuwste spel in de serie met vlotte bordspellen van Winning Moves waarin ook Cartagena en de Kurier des Zaren zijn uitgebracht. Alexandros gaat over de trektocht van Alexandros door het gebied ten oosten van de Middellandse zee waarbij de verschillende stadhouders proberen in de gunst van Alexandros te komen en dus gebieden voor hem mogen gaan besturen. Het thema lijkt er echter opgeplakt, want eigenlijk is Alexandros gewoon een behoorlijk abstract spel, waarbij de speelstukken een thema hebben, maar zonder dat dit invloed heeft op je spelbeleving.
Het speelbord bestaat uit een groot aantal driehoeken (die inderdaad in de vorm van het gebied ten oosten van de Middelandse zee liggen), waarbij op sommige driehoeken symbolen staan (de symbolen staan thematisch voor verschillende machtsgebieden, maar ze hebben geen wezenlijke invloed op het spel). Het is de bedoeling om door het uitspelen van kaarten, gebieden te isoleren en deze te veroveren. In deze gebieden kan je belasting innen en wie aan het eind van het spel het meeste geld heeft, heeft gewonnen. Als een speler aan de beurt is moet hij als eerste Alexandros (een groot houten speelstuk) bewegen. Hiervoor kiest de speler één van twee openliggende kaarten. Alexandros moet dan lopen naar het dichtstbijzijnde veld met dit symbool via de kortste route. De route die Alexandros aflegt, wordt gemarkeerd met staafjes. Door deze routes, wordt het bord in afgesloten stukken verdeeld.
Na het bewegen van Alexandros mag de speler nog twee acties uitkiezen uit vier mogelijkheden. Ten eerste mag je kaarten bijtrekken. Daarnaast mag je een gebied veroveren door het uitspelen van dezelfde symbolen als er in dit afgesloten gebied staan. Je kan ook een gebied van een tegenstander veroveren, maar dit kost extra kaarten. Verder kan je belasting innen. Als je hiervoor kiest, moet je één kaart uitspelen, maar krijgen vervolgens alle spelers belastinginkomsten. Dit wil je dus alleen doen als jij het meeste geld krijgt, anders help je alleen maar je tegenstanders. Tenslotte mag je nog één van je stadhouders (die je gebruikt om gebieden te bezetten) terug halen, zodat je hem in een latere beurt weer op een hopelijk rendabelere plaats kan inzetten
… en de waardering
Alexandros is duidelijk veel zwaarder dan de andere spellen uit deze serie. Het is abstract en je moet veel verder vooruitdenken dan bij de andere spellen. Er zit een kleine geluksfactor in omdat je voor het veroveren van gebieden en het aansturen van Alexandros toch bepaalde kaarten nodig hebt. Dit is echter zeker niet storend, omdat je meestal wel meerdere goede opties hebt en iedereen eigenlijk in gelijke mate last heeft van de geluksfactor. Ik vind Alexandros echter absoluut een leuk spel omdat het de hele tijd spannend blijft. Zelfs als je misschien niet meer kan winnen, zijn er nog genoeg tussendoelen die je binnen wilt slepen (een bepaald gebied veroveren bijvoorbeeld). Voor de zwaarte van het spel, is de geluksfactor me net wat te hoog en daarom krijgt het spel drie pionnen. Maar deze zijn dan ook dik verdiend.