De Bezeten Fles

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Günter Cornett
Uitgever: Bambus Spieleverlag (1995)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Slagenspelletjes bestaan doorgaans uit niet veel meer dan een pak kaarten met verschillende kleuren en waardes. Van een thema is doorgaans geen sprake, of het is wel erg kunstmatig en moet het het van de al dan niet fraaie illustraties hebben.

Anders is het bij De Bezeten Fles, dat gebaseerd is op het gelijknamige korte verhaal van Robert Louis Stevenson. In dat verhaal, dat als extraatje is bijgesloten in de doos, komt een magische fles voor, die al je wensen vervult. Uiteraard zit er een adder onder het gras: als je de fles nog steeds bezit als je sterft, dan ga je naar de hel en behoort je ziel de duivel toe. Je kunt de fles alleen kwijtraken door hem te verkopen voor een lagere prijs dan waarvoor je hem gekocht hebt. Het kaartspel werkt bijna precies zo, waardoor de link met het verhaal altijd duidelijk blijft. Dit wordt nog eens versterkt door de illustraties en citaten op de kaarten, en het mooie houten flesje.

De kaarten hebben waardes van 1 tot 37 in drie kleuren. Op een overzichtkaart staat per waarde de kleur van de kaart afgebeeld; gele kaarten zijn over het algemeen laag, rode juist hoog. De 19 heeft geen kleur, en wordt apart gezet als startprijs van de fles. De overige kaarten worden verdeeld onder de spelers. Van je kaarten mag je er een afleggen, en eentje aan je beide buren geven. Er is geen troef, maar je moet wel kleur bekennen.

Wie de slag krijgt, hangt af van de prijs van de fles. Zijn alle kaarten hoger dan de huidige prijs, dan gaat de slag naar de speler van de hoogste kaart, ongeacht de kleur. Is er een kaart bij die lager is dan de huidige prijs, dan gaat de slag naar de speler van de kaart die het dichtst onder de prijs zit. Worden in de eerste slag dus de kaarten 1, 13, 20 en 35 gespeeld, dan wint 13 de slag. De waarde van deze kaart bepaalt de nieuwe prijs van de fles. Zo wordt de prijs steeds lager, en wordt het dus steeds moeilijker om van de fles af te komen…

Alle kaarten zijn een tot zes punten waard. Na de laatste slag tel je alle punten van je gewonnen slagen op voor je score. Maar als je bent blijven zitten met de fles, krijg je een aantal strafpunten gelijk aan de puntenwaarde van de afgelegde kaarten! Zorg dus dat je de fles op tijd weer kwijt raakt. Het spel eindigt zodra een speler een vooraf afgesproken score heeft gehaald. In de regels staat 500, maar mijn ervaring is dat je met 200 al een tijdje zoet bent.

… en de waardering

De Bezeten Fles is een subtiel kaartspel, dat anders is dan andere. Naarmate het einde van een ronde nadert, stijgt de spanning over het flesje. De opluchting is altijd groot als je je laatste kaart onder de huidige prijs veilig hebt kunnen dumpen, zodat je zeker weet dat de fles deze keer aan jou voorbij gaat. Een nadeel is dat je soms zulke slechte kaarten hebt, dat je al van ver aan ziet komen dat je met de fles gaat eindigen. Om de geluksfactor uit te middelen, is het verstandig om meerdere rondes te spelen, en niet al na twee of drie op te houden. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de ongekende spanning die er vaak heerst. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *