Dominion-opruimproblemen en mijn oplossing

Geplaatst door
Ooit paste Dominion gewoon in de doos waarin ik het spel heb gekocht. Dat duurde helaas niet zo lang want al snel kwam de ene na de andere  uitbreiding op de markt. Al die extra kaarten zorgden voor extra variatie en speelplezier, maar zorgden tegelijkertijd voor hoofdbrekers over hoe ik Dominion het handigst kon opruimen.

Ik wilde graag alles bij elkaar in één doos houden en dus kocht ik een mooie stevige plastic doos. Ik stopte alle setjes kaarten in een apart zakje en mikte deze in de doos. Ik zorgde er voor dat de geld, punten en vloekkaarten altijd boven in lagen en trok iedere keer als ik Dominion speelde tien willekeurige zakjes uit de doos en daar speelden we mee. Dat werkte prima, behalve als er een keer een kaart verdwaalde want dan was het wel even zoeken om hem weer in het juiste zakje terug te stoppen.

Maar er bleven maar nieuwe uitbreidingen komen en dus moest ik iets anders. Ik besloot over te stappen naar een mooi hobby-krat met bakjes waarin de Dominion-kaarten keurig pasten. Ik kocht gekleurd papier en maakte dividers. Ik gebruikte een andere kleur voor iedere uitbreiding en de kaarten stonden per uitbreiding alfabetisch gesorteerd. In den beginnen was er zelfs nog heel veel ruimte over. Dat was maar goed ook, want er bleven maar nieuwe uitbreidingen uitkomen.

En toen was mijn doos vol. Door de bakjes met alle metalen tokens en de kartonnen spelersmatjes e.d. uit de doos te halen wist ik met enige moeite nog genoeg ruimte te maken om tot en met de elfde uitbreiding in de doos te stoppen. De metalen tokens bewaar ik in een apart plastic bakje met vakken. De kartonnen spelersmatjes en kartonnen spelersfiches deed ik in zakjes per kleur en legde ik los op de doos.

De twaalfde uitbreiding (Renaissance) kocht ik vervolgens wel, maar heeft maanden lang onderin mijn kast gestaan omdat ik niet wist hoe ik hem moest opruimen. Ik vind het echt heel fijn om alles  bij elkaar te houden, maar dat zou niet  meer gaan lukken. Zelfs als ik een groter hobby-krat zou  kunnenvinden, dan nog zou dat geen oplossing zijn omdat mijn huidige krat eigenlijk al te zwaar is om te tillen.

Ik heb daarom uiteindelijk maar een speciale kartonnen doos gekocht die gemaakt is om Magic-kaarten (of andere CTG’s) in te bewaren. In deze doos heb ik mijn geld, punten, vloeken, potion en andere kaarten die je niet kan kopen gestopt (denk aan Shelters, Ruins, Boons, Events en Landmarks). In deze doos heb ik verder mijn randomizer-deck gestopt.

Ik had de laatste tijd ook steeds meer moeite om een bepaalde kaart te vinden. Er zijn inmiddels zo veel decks dat ik niet meer kon onthouden wel symbool bij welk deck hoort en achter welke kleur divider die kaarten ook al weer stonden. Ik besloot daarom alle kaarten op alfabetische volgorde te gaan zetten. Dat was meer werk dan ik dacht. Het is echt bizar hoeveel kaarten er zijn. Door deze excercitie kwam ik er verder achter dat er geen Dominion-kaarten zijn die met een Z beginnen (ik heb alleen de basisset in het Nederlands, een paar promo’s in het Duits en verder alle kaarten in het Engels).

En daarna heb ik eindelijk Renaissance uitgepakt en tussen de andere Dominion-kaarten opgeborgen.  Ook in deze set zaten speciale spelersbordjes (en houten blokjes). Ik vond de zakjes die los op de doos lagen toch niet zo’n geslaagde oplossing en dus besloot ik dit spelmateriaal in het doosje van de upgrade van de Dominion-basiskaarten te stoppen.

Alles is nu weer netjes opgeruimd. Helaas is Dominion nu te groot geworden om alles in één doos op te ruimen waardoor ik nu vier aparte dozen moet pakken als ik Dominion wil gaan spelen. Maar omdat alles nu netjes georganiseerd is, verwacht ik dat ik sneller in staat zal zijn om de kaarten die ik voor een bepaald potje nodig heb te vinden.

En het goede nieuws: ik heb weer genoeg ruimte voor de volgende uitbreiding. Op BGG las ik namelijk afgelopen oktober dat er dit jaar weer een nieuwe uitbreiding uit gaat komen. Ik heb verder nog geen informatie kunnen vinden, dus daar moeten we nog even op wachten. Tenzij de volgende uitbreiding een kleine uitbreiding is (ik verwacht het niet omdat de laatste uitbreidingen telkens grote uitbreidingen waren), wordt dat meteen de laatste die ik op kan bergen. Mocht er dus ooit een veertiende uitbreiding komen, dan moet ik opnieuw gaan nadenken over hoe ik die op ga ruimen (als ik hem wil hebben).

Ik ben vast niet de enige Dominion-liefhebber met dit probleem. Ik ben heel nieuwsgierig hoe andere spelers dit spel bewaren. Zijn er bijvoorbeeld mensen die alle uitbreidingen nog in hun originele dozen hebben zitten? Of stop je de minder leuke kaarten (die van Alchemy bijvoorbeeld) ergens anders zodat je al je favoriete kaarten bij elkaar houdt? En hoe sorteer je de kaarten, op alfabet, op waarde, op set of nog anders? Ik zou het leuk vinden als andere Dominion-liefhebbers een reactie op dit blogje achterlaten. Wie weet inspireert het mij weer om Dominion nog handiger op te ruimen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *