Dr. Eureka

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 6 jaar
15 minuten
Auteur: Roberto Fraga
Uitgever: White Goblin Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Whizzkids opgelet! Dr. Eureka heeft hulp nodig in zijn super geavanceerde laboratorium. Dr. Eureka kan namelijk sneller nieuwe combinaties bedenken dan dat hij ze kan samenstellen. Hij zoekt daarom knappe koppen die met vaste hand de meest moeilijke combinaties weten te maken.

In Dr. Eureka beginnen alle spelers met drie reageerbuizen voor hun neus. In iedere reageerbuis zitten twee knikkers (de moleculen). In iedere reageerbuis zit een andere kleur knikkers (rood, groen en paars). Aan het begin van iedere ronde wordt er een nieuwe opdracht omgedraaid waarop staat hoe de knikkers in de reageerbuizen moeten komen te zitten. De spelers moeten dan zo snel mogelijk aan de slag om de knikkers op die manier te krijgen door de knikkers van reageerbuis naar reageerbuis te gieten (er kunnen maximaal 4 knikkers in een reageerbuis).

Je mag daarbij de knikkers niet met je hand aanraken of ze op de grond laten vallen. Als je dat toch doet, dan lig je uit het spel (maar de volgende ronde mag je weer gewoon meedoen natuurlijk). De speler die als eerste de knikkers op de juiste manier weet te krijgen, roept Eureka en wint het opdrachtkaartje. Het doel is om zo snel mogelijk vijf opdrachten te winnen. De speler die dat als eerste lukt, heeft het spel gewonnen.

Echte slimmeriken kunnen nog een variant spelen waarbij de spelers van te voren moeten aangeven hoeveel handelingen ze nodig hebben om de knikkers in de gewenste volgorde te krijgen. De speler die het laagste aantal handelingen claimt mag het daarbij als eerste proberen. Ook hier is het doel om als eerste vijf opdrachten te vervullen.

…en de waardering

Dr. Eureka is een leuk reactiespel waar je ook goed bij moet nadenken. Hoe vaker je het doet, hoe sneller je ziet hoe je slim de gewenste combinatie van knikkers kan bereiken. Maar weten wat je moet doen is niet genoeg om te winnen. Als je snel probeert te werken, dan is het nog best lastig om de knikkers van de ene reageerbuis in de andere te gieten. Een foutje is zo gemaakt waardoor je te veel knikkers overgiet of knikkers laat vallen. In de variant waar je van te voren moet zeggen hoeveel handelingen je gaat verrichten is de uitdaging vooral om je goed voor te stellen hoe je reageerbuizen er uit zien als je verschillende keren knikkers hebt verplaatst. Ik schat in dat dat voor de meeste jonge kinderen nog echt te moeilijk is, maar het is wel een leuke uitdaging voor oudere spelers.

Dr. Eureka is een leuk, kort tussendoortje. Het spelmateriaal ziet er heel uitnodigend uit. De regels zijn simpel en dus snel uit te leggen. Je speelt zo een paar rondjes weg. Na een paar rondjes vind ik het zelf alleen wel weer genoeg geweest omdat elk rondje toch een beetje meer van hetzelfde is. Dr. Eureka is daardoor oprecht leuk voor af en toe een potje, maar reken er niet op dat je het spel meerdere keren achter elkaar wil spelen. Daarvoor heeft het net te weinig om het lijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *