Jaaroverzicht: 2017 (Dagmar)

Geplaatst door

Het afgelopen jaar was op spellengebied een topjaar. Niet alleen speelde ik ontzettend vaak een spel (477 in totaal), maar ook zijn er volgens mij in het afgelopen jaar bovengemiddeld veel mooie titels op mijn pad gekomen.

Mijn vijf meest gespeelde spellen zijn Keer op Keer (65 keer), Star Realms (42 keer), Scrabble (30 keer), Splendor (24 keer) en Dominion (21 keer). Dit zijn alle vijf relatief korte spellen die Niek en ik graag spelen en die dus vaak op tafel komen en die vaak als ze toch op tafel staan ook meteen meerdere keren gespeeld worden.

Ik vind het heel moeilijk om voor dit jaar een “spel van het jaar” aan te wijzen. Mijn shortlist bestaat uit zes heel verschillende spellen. Het is dus een beetje appels met peren vergelijken.

Het eerste spel op dit lijstje is Azul. Dit spel doet me wat betreft spelplezier aan Splendor denken, maar is misschien zelfs nog wel iets beter. De kracht van dit spel is dat het heerlijk simpel is maar toch vol met interessante keuzes zit. Dat dit spel volgend jaar grote spellenprijzen gaat winnen, lijkt een zekerheidje.

Het tweede spel op mijn lijstje is Clans of Caledonia. Dit is een heerlijk pittig spel voor de verwende veelspeler. Het spel zit lekker strak in elkaar waardoor het relatief makkelijk te leren is (het blijft natuurlijk wel een complex spel), maar vervolgens is het een hele leuke uitdaging om een goede strategie te bedenken. Enig nadeel is wel dat Analysis-Paralysis op de loer ligt door alle opties die je hebt.

Het derde spel op mijn lijstje is Hanamikoji. Dit is een briljante micro-game uit het verre oosten. Ik vind het ongelofelijk knap dat een spel dat soms niet langer duurt dan 4 beurten er in slaagt om zo veel interessante keuzes aan je voor te leggen. Ik heb nog nooit spelplezier zo compact verpakt zien worden.

Het vierde spel kwamen we ook al tegen in mijn lijstje met meest gespeelde spellen. Dank zij een aflevering van Table Top viel bij mij het kwartje dat Star Realms wel eens een heel lekker snel tweepersoonsspelletje zou kunnen zijn. Ik wist niet hoe snel ik naar de spellenwinkel moest gaan om dit combo-spel te scoren en werd niet teleurgesteld. De kracht van Star Realms is dat het zo heerlijk snel speelt waardoor het nooit bij één potje blijft.

Het vijfde spel op mijn shortlist is weer een spel voor liefhebbers van het zware werk, namelijk Terraforming Mars. Dat dit spel goed is blijkt wel uit het feit dat het dit jaar 8 keer op tafel kwam en dat is ongehoord veel voor een spel dat zo maar een uurtje of 2 kan duren. Maar die uren aan de spellentafel vliegen voorbij op warp-speed.

Het zesde en laatste spel op mijn shortlist is Unlock! Dit jaar braken de escaperoom spellen door in de spellenwereld en Unlock! is mijn favoriet. Dit escape-spel combineert een leuke verhaallijn met interessante puzzels en raadsels en is ook nog eens niet-destructief. Unlock II staat al in mijn spellenkast te wachten op een bezoekje van mijn spellenminnende vriendin B waarmee ik ook de eerste doos in één ruk uitspeelde.

Voor ik de knoop doorhak welk van deze spellen dan mijn favoriet is, wil ik nog een eervolle vermelding doen voor Pandemic Legacy Season 2. Ik heb van dit spel alleen nog maar de proloog en het eerste scenario gespeeld. Omdat het spel echt heel anders is dan regulier Pandemic, moet ik nog een beetje wennen aan dit spel en voel ik me niet zeker genoeg om dit spel op mijn shortlist te zetten. Tijdens het eerste echte potje kwam het heerlijke Legacy-gevoel weer helemaal terug en ik kijk dan ook echt uit om het volgende scenario te spelen. Ik hoop dat Pandemic Legacy Season 2 mijn spel van 2018 gaat worden, maar voor 2017 heb ik er net nog te weinig van gezien.

Als jullie me het mes op de keel zetten dan kies ik met een haarbreedte verschil Star Realms als mijn spel van 2017 omdat dit spel zo’n heerlijke spellensnack is die je eigenlijk altijd wel wil spelen en die ook nog zo klein is dat je hem overal mee naar toe kan nemen. Ik heb vorig jaar de Kickstarter voor de Frontiers uitbreiding van Star Realms gebackt dus ik verwacht dit jaar meer Star Realms goodness te ontvangen en spelen.

Als ik terugkijk op 2017 op spellengebied springen de vier dagen Spiel er natuurlijk ook uit. Spiel is vanzelfsprekend altijd een hoogtepuntje in het spellenjaar. Maar dit jaar vond ik het wel heel speciaal. Ik ging voor het eerst vier hele dagen en dat bleek me heel goed te bevallen. Doordat je vier dagen hebt kan je echt de tijd nemen om rustig rond te kijken, lekker spellen te doen en je te laten verrassen door wat er op je pad komt. Ik was van deze vier dagen ook nog een dag in mijn eentje en heb daardoor geleerd dat ik me ook in mijn eentje op Spiel kan vermaken (dat vond ik van te voren best spannend). Volgend jaar ga ik weer 4 dagen en ik heb er nu al zin in.

Voor recensies maak ik natuurlijk regelmatig foto’s van spellen. En heel vaak ben ik net niet helemaal tevreden doordat spelmateriaal net scheef ligt, er een vervelende schaduw over valt of er een irritante glansplek op het plaatje valt. Ik doe mijn best, maar de foto’s zijn vaak net niet wat ik eigenlijk wilde. Maar als je maar genoeg foto’s maakt dan zit er soms een pareltje bij. En dit jaar gebeurde dat met een foto die ik maakte van Terraforming Mars toen ik het spel voor het eerst speelde. Saskia was vorig jaar begin januari naar me toe gekomen om het spel te doen. Aan het eind van het spel nam ik snel een foto met mijn smartphone en achteraf was die foto geweldig goed gelukt doordat door de laagstaande zon er prachtige schaduwen op het spel waren verschenen. Ik heb deze foto ook op Boardgamegeek gezet en tot mijn verrassing heeft deze foto inmiddels zo veel likes gekregen dat het de hoogst gewaardeerde foto van Terraforming Mars is. Er staan op dit moment meer dan 700 foto’s bij dit spel dus daar ben ik best trots op, ook al was het een toevalstreffer.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *