Splendor

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
30-45 minuten, vanaf 8 jaar
Auteur: Marc André
Uitgever: Space Cowboys (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 45 Gemiddelde: 3.9]

Het spel…

A diamond is niet alleen een a girls best friend. In Splendor blijken ook mannen jacht te maken op de glimmende steentjes. En niet alleen diamanten worden begeerd, maar ook smaragden, saffieren, robijnen en onyxen.

In Splender moeten de spelers edelstenen verzamelen (afgebeeld op heerlijk in de hand liggende, zware pokerfiches) om hiermee (opdracht)kaarten met daarop mijnen, transportmiddelen en de diensten van kunstenaars te kopen. Op elke kaart die je koopt staat een edelsteen afgebeeld en een puntenaantal. De edelsteen geeft je op elke volgende aanschaf één edelsteen in die kleur korting. En de punten heb je nodig om te winnen. Hoe duurder een kaart is, hoe meer punten de kaart oplevert. In je beurt mag je of edelstenen pakken (drie verschillende of twee van eenzelfde soort), een opdrachtkaart claimen of edelstenen inleveren om een opdracht uitvoeren (een openliggende of een geclaimde). Aan het begin van het spel kan je alleen nog maar de makkelijkste opdrachten uitvoeren, maar hoe verder het spel vordert, hoe meer edelstenen je op voorraad hebt, hoe zwaarder de opdrachten zijn die je kan uitvoeren.

Zodra een speler minimaal 15 punten heeft, wordt de ronde nog uitgespeeld. De speler die dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Splendor is een spel waarvan het lastig uitleggen wát er nou zou leuk aan is. Op basis van de uitleg klinkt het nogal suf en dertien in een dozijn (edelstenen verzamelen en daarmee opdrachten uitvoeren die uit niet meer bestaan dan die edelstenen inleveren in de juiste combinatie). Maar schijn bedriegt! Je moet echt een beetje plannen voor welke opdrachten je wilt gaan uitvoeren en hoe je dat gaat doen. Pak je eerst nog een goedkope kaart die je de rest van het spel korting oplevert of ga je zo snel mogelijk voor dure opdrachten? Moet je een beurt opofferen om een mooie opdracht te reserveren of kan toch niemand anders hem uitvoeren en kan je dus rustig wachten?

Veel mensen vinden dat dit spel de Spiel des Jahres 2015 had moeten winnen in plaats van Camel Up, en dat snap ik wel. Dit is een perfect allemans spel dat zowel in de smaak zal vallen bij families als verwende veelspelers.

2 reacties

  1. Het vreemde van Splendor is dat het voor mij “een niemendalletje” is, en daar houd ik niet zo van. Na 1x een proefpotje te hebben gedaan vond ik het hooguit “wel aardig, maar niet de moeite waard”. Na een 2e keer merkte ik dat ik er toch wel meer plezier in had dan ik dacht, en kocht ik het om met mijn jonge zoon te spelen. En inmiddels ben ik na diverse potjes wel om. Ik vind het nog steeds kinderlijk eenvoudig en qua thema heeft het niets om het lijf. Maar het speelt zo lekker ontspannen weg. Met de uitbreiding blijft het herspeelbaar door de variatie in mogelijkheden. Prima familiespel dat ik inmiddels hoger waardeer dan ik van mezelf als veelspeler met voorkeur voor zware spellen had verwacht.

  2. *4
    Dit spel is vlot en toegankelijk. Het kwam hier een tijd lang zeer vaak op tafel, want onze jonge pubers vonden het geweldig. Nu hun interesses veelal elders liggen, blijven ze hier een zwak voor houden. Het spel verveelt niet door de vele kaarten en mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *