1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
45 minuten
Auteur: Moritz Schuster en Malte Kischkel
Uitgever: Jumping Turtle Games (2021)
Het spel…
Terwijl ik dit schrijf valt de regen weer eens met bakken uit de hemel en komt de temperatuur niet hoger dan een graad of 15. Volgens de kalender is het zomer, maar zo voelt het niet. En dat is altijd het moment dat het druk wordt bij reisbureaus omdat mensen de Hollandse “zomer” willen ontvluchten. Een van de manieren waarop je dat kan doen is door een cruise te boeken. Maar als dat niet in je budget past, dan kan je altijd nog het spel Droomcruise op tafel zetten om toch even wat vakantiegevoel mee te pikken.
In Droomcruise ben je de kapitein van een cruiseboot. Je wilt niets liever dan je boot vullen met passagiers die zich van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vermaken met al het vertier dat aangeboden wordt. Het spel duurt meerdere rondes en iedere ronde stelt een dag voor. En elke dag verloopt volgens exact hetzelfde patroon.
Aan het begin van de dag worden eventuele lege hutten gevuld met nieuwe groepen passagiers. Op ieder kaartje staat aangegeven wat deze groep wil doen op vakantie (sportief bezig zijn, lekker relaxen of steden bezoeken bijvoorbeeld),. Verder staat op het kaartje uit hoeveel mensen de groep bestaat en hoeveel punten het oplevert als je alle gasten een toptijd hebt bezorgd.
Nadat alle passagiers aan boord zijn, bepaalt de kapitein waar deze dag naar toe gevaren wordt. De kapitein kan daarvoor kiezen uit twee bestemmingen en kiest degene die hem het meest aanstaat. Slimme kapiteins houden er daarbij rekening mee wat hun gasten graag willen doen. Als je een hele boot vol met zonaanbidders hebt, dan kan je bijvoorbeeld beter naar de Middellandse Zee varen dan naar Scandinavië.
Nadat koers is gezet, bepaalt de kapitein welke activiteiten er die dag aangeboden gaan worden. Op de boot zelf zijn drie plekken waar je de activiteiten aan kan bieden en daarnaast kan je ook nog één of twee activiteiten op je bestemming aanbieden. Op elke activiteit staat aangegeven hoeveel passagiers er mee kunnen doen en in welke categorie ze vallen (bijvoorbeeld sportief of juist entertainment).
En daarna zijn de passagiers aan de beurt om gebruik te maken van alle mogelijkheden die ze die dag aangeboden krijgen. Er is daarbij wel één dingetje. Hoe aardig de leden van de verschillende groepen elkaar ook vinden, overdag gaan ze hun eigen weg willen ze niet naar dezelfde activiteit als de andere leden van hun groep. Zodra alle leden van een groep naar een activiteit van hun keuze zijn geweest, gaan ze van boord om weer ruimte te maken voor de volgende groep.
Het spel is afgelopen als een bepaalde stapel met passagier-kaarten is uitgeput. De kapitein die dan de meeste punten heeft verdiend door zijn of haar passagiers een toptijd te bezorgen wint het spel.
…en de waardering
Droomcruise is vooral leuk voor mensen die zelf op cruise zijn geweest en die daardoor lol hebben van het cruise-thema. Ik vind het bijvoorbeeld echt leuk om bestemmingskaarten te kiezen van havens waar ik zelf ben geweest omdat ik dan aan die vakanties terugdenk. En ik heb er lol in om alle standaard cruise-activiteiten voorbij te zien komen. Alles is zo herkenbaar in dit spel als je een keer op een cruise bent geweest.
Ik vind het daarom jammer dat het spel zelf niet heel sterk is. Je moet proberen een match te maken tussen bestemmingen, activiteiten en passagiers. Hoe beter je dit doet, hoe sneller je alle passagiers van een groep namelijk een leuke tijd kan bezorgen en hoe sneller ze weer van boord gaan zodat jij weer een nieuwe groep kan bedienen (en daarmee punten kan verdienen). Je bent daarbij alleen afhankelijk van de kaarten die net voorbij komen waardoor je weinig kan plannen en eigenlijk vooral een beetje geluk moet hebben dat er goede combinaties voorbij komen. En dat is als ludieke uitdaging een beetje aan de magere kant. Ik geef het spel daarom 2 pionnen, maar als je een cruiseliefhebber bent dan mag je er een klein pionnetje bij optellen voor old times’ sake.