Eerste indruk: Agricola tweepersoonsspel

Geplaatst door

Eind vorige week zijn Niek en ik een paar dagen naar Duitsland geweest en in de spellenwinkel in Lübeck kwam ik de tweepersoonsversie van Agricola tegen. In het Duits heet deze versie Die Bauern und das liebe veh. Op het plaatje op de achterkant zag ik niet al te veel tekst op het spelmateriaal staan en dus besloot ik de gok te wagen en het spel mee te nemen.

Op onze hotelkamer heb ik de regels doorgenomen. Als je Agricola al kent, dan komt veel bekend voor. Het kostte me dan ook niet veel moeite om de regels te lezen zodat Niek en ik snel naar de bar van ons hotel konden om onder het genot van een cocktail het spel te gaan spelen.

In deze tweepersoonsvariant kruip je wederom in de huid van een boerengezin. Dit keer begin je met drie gezinsleden en daar zal je het het hele spel mee moeten doen. Je woont weer in een kleine boerderij en hebt een aardige hoeveelheid land. Groene vingers heb je schijnbaar niet, want in deze variant draait het om de beesten (het lieve vee uit de titel). Net als in het originele Agricola moeten de beesten echter wel in omheinde weides of stallen wonen. Bij voorkeur staat er ook nog een trog in de wei of de staat.

Op een vierkant bordje staan de verschillende mogelijke acties. Iedere ronde kies je omstebeurt je acties uit. Dit doe je acht keer en dan is het spel afgelopen. Je krijgt punten voor het aantal dieren en voor sommige gebouwen. En wie de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

Het grote verschil met het originele Agricola is dat je in dit spel veel minder kan. Je bent vooral bezig met het creëren van onderkomens voor je dieren en je probeert die onderkomens zo vol mogelijk te krijgen. Er zijn vier speciale gebouwen die je kan bouwen. Wat wel nieuw is, is dat er twee percelen grond te koop zijn waarmee je je land kan uitbreiden. Niek wist die in ons potje beide voor mijn neus weg te kapen en daar was ik niet zo blij mee.

Het grote voordeel van dit spel is dat het veel handzamer is dan Agricola zelf. Het is een vierkant doosje en het spelmateriaal past op een klein tafeltje. Het is daardoor een prima spel om mee op vakantie te nemen. Je bent ook aangenaam snel klaar met het klaarzetten van dit spel.

Mijn eerste indruk van dit spel is positief. Het is een sterk versimpelde versie van Agricola waardoor het spel makkelijker mee kan, sneller klaar te zetten is en lekker vlot speelt. Tegelijkertijd ben je nog steeds bezig met het bouwen van je eigen boerderij en staat er aan het eind van het spel zo’n leuk speelbordje voor je neus met schattige houten diertjes en hekjes. Ik verwacht wel dat doordat het spel wat minder variatie biedt in wat je allemaal kan gaan doen, het spelverloop wat sneller in herhaling zal vallen. Maar misschien is het wel een aangename herhaling. Ik zie mezelf dit nog wel een flink aantal keer spelen in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *