Elvis Yahtzee

Geplaatst door

2-6 spelers, vanaf 8 jaar
60-90 minuten
Uitgever: USApoly (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

In een relatie is het geven en nemen. En dus gaat Niek soms mee naar spellenbeurzen en spellenwinkels en ga ik op mijn beurt mee naar Elvis-evenementen en winkels (ja, die zijn er). Een paar weken geleden werd er in Hoogeveen een Elvis-fandag georganiseerd waar Niek graag naar toe wilde. Ik ging gezellig mee. Op de beurs waren veel kraampjes waar de nieuwste Elvis cd’s te koop waren (ja, die zijn er), optredens, een veiling, een tombola én een bingo. Jullie zullen begrijpen dat mijn spellenhart sneller begon te kloppen. Iedere bezoeker had een bingo-formulier gekregen bij binnenkomst en kon dus gezellig mee bingoën. Zo’n kans laat ik natuurlijk ook niet aan me voorbij gaan. Er waren drie prijzen te winnen: een set ansichtkaarten, een Elvis-vrachtwagen én een heuse Elvis-Yahtzee. En raad eens waar ik mee naar huis ging….

Elvis Yathzee “shake rattle and roll” lijkt heel erg op gewoon Yahtzee. Het grote verschil is dat op de custom made dobbelstenen Elvis gerelateerde plaatjes staan (zoals zijn gitaar, zijn Rock&Roll-houding, zijn handtekening). De getallen (1 t/m 6) staan nog net heel klein afgebeeld in een hoekje van de dobbelsteen.

Tijdens je beurt mag je drie keer met de dobbelstenen gooien, je mag daarbij zoveel dobbelstenen opnieuw gooien als je wilt. Na drie keer gooien moet je het doen met wat je gegooid hebt en daar een combinatie mee vormen (zo veel mogelijk 6-en, een straatje, een full house, etc.). Als je geen geldige combinatie hebt gegooid, dan moet je een vakje wegstrepen. Na 13 rondes is je briefje vol en kunnen de punten geteld worden. Hierbij zijn bonussen te krijgen als je in het bovenste deel van het formuliermeer dan 63 punten hebt gescoord. Verder kan je flinke bonussen krijgen als je meer dan één keer een Yahtzee hebt gegooid (5 keer hetzelfde symbool).

Wie de meeste punten heeft wint en mag zich een dag de king of dice & roll noemen.

…en de waardering

Yahtzee is zo’n klassieker die iedereen wel eens gespeeld heeft. Ik kan me herinneren dat ik dit als kind heel veel met mijn moeder deed en ik heb ook een keer een vakantie op Terschelling Yahtzeeënd doorgebracht. Het is een spel waar je hoopt op gelukt en er ondertussen het best van probeert te maken. Het heeft weinig om het lijf, maar stiekem vind ik het eigenlijk best leuk om te doen (guilty pleasure). Er zijn (zo ontdekte ik op Boardgamegeek) heel veel verschillende thema-versies van dit spel en ze zijn waarschijnlijk allemaal net zo leuk als good old yahtzee met gewone dobbelstenen. Ik vind de Elvis editie wel goed geslaagd voor een thema-editie. Het spelmateriaal ziet er gelikt uit en het is briljant dat de subtitel van deze editie (shake, rattle and roll) verwijst naar een Elvis-hit maar tegelijkertijd een hele goede beschrijving is van wat je tijdens het spel doet: dobbelstenen schudden zodat je tegen elkaar hoort botsen en dan gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *