Ticket to Ride: United Kingdom en Pennsylvania

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
45-90 minuten
Auteur: Alan Moon
Uitgever: Days of Wonder (2015)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

In 2004 kwam Ticket to Ride op de markt. Dit spel was onmiddellijk een succes en is geliefd bij zowel mensen die af en toe eens een spelletje doen als bij verwende veelspelers. Een spel dat zo succesvol is vraagt natuurlijk om varianten en uitbreidingen en Days of Wonder heeft dan ook bijna elk jaar wel één of meerdere Ticket to Ride producten op de markt gebracht. Alleen in 2010 sloegen ze een jaartje over. Wat ik heel knap vind is dat Days of Wonder er in slaagt om het niveau van de varianten en uitbreidingen hoog te houden. Er zit nog geen enkele flop tussen. In 2015 kwam Days of Wonder met een hele grote uitbreiding, namelijk met een dubbelzijdige kaart met op de ene kant Het Verenigd Koninkrijk en aan de andere kant Pennsylvania.

Days of Wonder heeft zich er niet makkelijk afgemaakt door alleen nieuwe kaarten uit te brengen, maar beide varianten hebben nog iets extra’s waardoor ze weer heel anders spelen dan de vorige Ticket to Ride spellen. Ik zal de beide varianten dan ook apart bespreken.

Bij de Verenigd Koninkrijk variant worden de spelers (maximaal 4) voor het eerst geconfronteerd met techniek en vergunningen. Aan het begin van het spel mogen de spelers alleen routes van 1 of 2 lengte claimen in Engeland. Als je ook langere routes wilt bouwen of in de andere landen van het Verenigd Koninkrijk dan moet je daarvoor investeren in techniek en vergunningen. Aan het begin van iedere ronde mag je een techniek- of vergunningskaart kopen waardoor je iets extra’s mag. Deze kaarten moet je betalen met jokers (de prijs varieert van 1 tot 4 jokers). Gelukkig zitten er extra jokers in de stapel, maar zelf dan nog blijven ze wel zo schaars dat je niet alles kan doen wat je wilt.

Bij de Pennsylvania-variant moeten de spelers (maximaal 5) ook investeren, maar dit keer in aandelen van treinmaatschappijen. Dit klinkt complexer dan het is. Naast bijna alle routes op het bord staan één of meer aandelen afgebeeld. Als je zo’n route claimt dan mag je één van de bijbehorende aandelen kiezen. Bij de puntentelling krijg je dan ook punten voor de aandelen. Op de aandelenkaarten staat aangegeven hoeveel punten de speler krijgt die de meeste (en op één na meeste, enz.) aandelen van die soort heeft. De aandelen zijn genummerd en als meerdere spelers evenveel aandelen van een bepaalde soort hebben, dan wint de speler die als eerste een aandeel van die maatschappij heeft gekocht.

…en de waardering

Days of Wonder is er wat mij betreft weer in geslaagd om een leuke uitbreiding voor Ticket to Ride uit te brengen. Vooral de Pennsylvania-variant vind ik heel erg leuk omdat je met dezelfde moeite meer krijgt. Routes bouw je toch al en dan krijg je er gewoon een aandeel bij. Als je een beetje oplet welke aandelen je daarbij kiest, dan kan je daar flink wat extra punten mee scoren. Deze variant waardeer ik met 4 pionnen.

De Verenigd Koninkrijk variant vind ik ook leuk, maar deze heeft wel een groot nadeel. Je moet heel goed opletten welke technieken en vergunningen je nodig hebt voor een bepaald stukje spoor en daarbij zie je zo maar wat over het hoofd omdat voor sommige routes je wel drie extra kaarten nodig hebt (voor bijvoorbeeld een ferry-route in Schotland van een lengte 3 heb je de concessie nodig om in Schotland te mogen bouwen en de technieken voor een lengte drie route en het mogen maken van een ferry route). Omdat er zo veel verschillende kaarten zijn, is het lastig om het overzicht te bewaren. In de potjes die ik gespeeld heb ging er dan ook altijd wel ergens een keer iets mis. Ik vind deze variant daardoor iets minder leuk en waardeer hem met 3 pionnen.

Maar de uitbreiding als geheel is zijn vier pionnen zeker waard. Je krijgt zeker waar voor je geld. In de doos zit namelijk niet alleen een nieuwe dubbelzijdige kaart, maar ook veel extra speelmateriaal. Beide varianten zijn leuk, al heb ik dus wel een voorkeur voor de Pennsylvania variant.

3 reacties

  1. Dank voor je compliment.

    Ik vind de Nordic Countries versie de mooiste versie van TtR. Speelt bovendien heel goed met twee spelers. TtR Europa spreekt me het minst aan (maar is nog steeds heel goed).

  2. Mooi review. Het bevestigt wat ik al vermoedde. De UK map maakt het spel onnodig gecompliceerd. Vooral mijn vrouw houdt daar niet zo van; ze is nogal een snelle denker. Ach ja ik hoef hem nog niet aan te schaffen. Ik heb binnen een paar maanden tijd Nordic Country, USA (plus 1910), Azië, Nederland en India/Zwitserland aangeschaft.
    Wat is jouw all time favoriet?

    Ik wil toch even vermelden dat de website spellengek.nl enorm heeft bijgedragen aan mijn spellenhobby (ongeveer een jaartje als hobby nu). Vooral jouw reviews spreken mij aan, omdat je ook van spellen met twee houdt en naar mijn idee iets minder gecompliceerde spellen recenseert dan Peter Hein.Don't shoot me if i'm wrong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *