Eschnapur

Geplaatst door

3-5 spelers
60 minuten
Auteur: Reinhard Staupe
Uitgever: Schmidt Spiele (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Het ontdekken van tempels, een scorespoor, een overzichtskaart…..ah weer een spel van Kramer en Kiesling. Mis! Schmidt Spiele heeft in 1999 ook een spel in dit thema uitgebracht, over de nog steeds niet ontdekte gouden tempel die in Eschnapur schijnt te liggen. Maar je zult het niet snel in Nederlandse winkels aantreffen, in Duitse warenhuizen heb je een hogere kans het voor een klein prijsje op de kop te tikken.

Iedere speler start op een vaste plaats in de tempel. Die tempel herbergt vele verborgen nissen, waar weer schatten in liggen. Om de nisjes te ontdekken heeft iedere nis een code van twee symbolen. Als een speler aan de beurt is worden eerst twee voorraadfiches omgedraaid. Hier staat altijd een getal op, en iets dat de speler krijgt. Dit kunnen voetstappen zijn waarmee je je door de tempel kunt bewegen, geld, symboolkaarten om nisjes te openen, en biedkaarten om schatten mee te winnen. De actieve speler mag één fiche houden en de andere veilen aan de overige spelers. Daarna mag de speler zich met behulp van voetstappen door de tempel bewegen.

Als bij een nis de juiste symbolenkaarten (één of twee) worden afgelegd gaat de nis open. In iedere nis ligt een fiche met een klein en een groot getal erop. De speler die de schat ontdekt heeft krijgt direct de punten van het kleine getal. Om het grote getal wordt nu gestreden. Iedereen legt een biedkaart gesloten voor zich neer. De speler met de hoogste biedkaart mag het aantal punten van het grootste getal vooruit. Wel moet het aantal geldstukken dat op zijn eigen kaart staan betaald worden. De speler met het laagste bod krijgt het aantal geldstukken op zijn biedkaart en mag het fiche houden.

De speler met de minste punten krijgt de tempelmonnik. De volgende keer dat deze speler punten haalt tellen deze dubbel. Grote kans dat de monnik dan weer van eigenaar verandert. Nu is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat net zo lang door tot er nog maar 2 van de 15 nissen gesloten zijn. De speler met de meeste schatten krijgt 12 extra punten, de speler met de minste schatten moet 6 velden terug. De monnik telt bij deze laatste telling niet mee.

… en de waardering

De monnik speelt een belangrijke rol in dit spel. Het nivelleert de verschillen enorm, waardoor je (bijna) altijd een kans blijft houden. Nadeel is dus dat veel investeren niet altijd evenredig beloond wordt. Voetjes heb je al snel te veel, geld meestal te weinig. Geluk speelt ook een rol bij de voorraadfiches, draai je steeds lage getallen met weinig aantrekkelijks dan zal men niet veel bieden. Al met al een aardig spel waar je niet veel vat krijgt op een tactiek of lange termijn strategie.

Ook mij is het nog wat onduidelijk gebleven wat nu een juiste tactiek is in Eschnapur. Daarvoor is het af en toe te onvoorspelbaar. Wel een goede tip is het inde gaten houden van de geldvoorraad van je medespelers. Spelers met weinig geld, zullen bij de strijd om de schatten waarschijnlijk laag bieden of passen, om zo aan meer geld te komen. De onvoorspelbaarheid heeft ook wel weer zijn charme, zeker gezien de doorgaans bescheiden speelduur. Een typisch spel dat de waardering ‘aardig’ verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *