Spel aan de Maas: 27 augustus 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Det, Niek, Peter Hein, Rob en Wendy

Gespeelde spellen:

Mississippi Queen
Union Pacific
Modern Art
Labyrinthe kaartspel
M

Mississippi Queen

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Dagmar en Niek hadden Mississippi Queen nog niet eerder gespeeld, en voelden zich wel aangetrokken tot de doos. Op Peter Hein na was de rest niet bijster enthousiast, zodat er met drie spelers gespeeld werd. Met drie is de rivier een stuk leger en wordt er minder geramd, wat toch het leukste van het spel is. Ook staat er maar een passagier per steiger, en aangezien het meestal wel duidelijk was wie deze op zou pikken, koos iedereen een eigen route. Dagmar en Niek bekleedden om beurten de koppositie, terwijl Peter Hein doorgaans tussen hen in zat. Via wat gemanoeuvreer was Dagmar de eerste die twee passagiers aan boord had, gevolgd door Peter Hein. Niek schoot vooruit op zoek naar meer passagiers, maar bij het afzakken van de Mississippi bleek de rivier ineens de verkeerde bocht om te gaan. Het kostte Niek veel tijd en kolen om weer op de goede koers te komen. Hierdoor werd hij op een flinke achterstand gezet door Dagmar en Peter Hein. Peter Hein koos de weg van de geleidelijkheid, terwijl Dagmar in een hoog tempo haar kolen er doorheen stookte. Zodoende moest ze flink omvaren om haar snelheid te kunnen minderen. Ze werd vlak voor de finish ingehaald door Peter Hein, die zijn resterende kolenvoorraad gebruikte om een noodstop bij de aanlegplaats te maken, en de race wist te winnen. Dagmar vond de uitvoering van het spel een pluspunt, en ziet zichzelf nog wel een exemplaar op de kop tikken.

Uitslag: Peter Hein, Dagmar, Niek
Waardering: Dagmar 3½, Niek en Peter Hein 3

Union Pacific

Spelers: Bas, Det, Rob en Wendy

Wendy voelde wel wat voor Union Pacific, wat ook voor de rest gold. Det had het al eens eerder gespeeld, maar dat was al weer erg lang geleden. Met de spelregels erbij was het snel genoeg uitgelegd. Al snel werd er om de groene lijn gestreden. Iedereen had veel soorten aandelen, alleen Wendy specialiseerde zich in geel, oranje en zwart. Det ging hierin mee. Rob had veel wit, en reed heel Amerika rond. Uiteindelijk kwamen zelfs alle witte treinen op het bord, hetgeen vlak voor het einde ook voor zwart gold. De eerste telling waarbij de Union Pacific-aandelen geld opleverden werd door Wendy gewonnen, daarna legde Rob ineens zeven op tafel, waardoor hij de andere tellingen won. De laatste twee dividenduitkeringen kwamen in één ronde na elkaar. Iedereen dacht dat Det ging winnen, omdat ze bijna alle kleuren had, en vaak tweede was. Maar uiteindelijk bleek Wendy net drie miljoen meer te hebben verdiend, voornamelijk door haar goede positie in geel. Iedereen vond het wel een leuk spel.

Uitslag: Wendy 160, Det 157, Rob 116, Bas 113
Waardering: Det en Wendy 4, Bas en Rob 3½

Modern Art

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Peter Hein stelde vervolgens Modern Art voor, dat ook Niek al eens eerder had gespeeld (al leek hij zich dat eerst niet te herinneren). In de eerste ronde werden er van precies drie artiesten schilderijen verkocht, en verdiende iedereen aardig. Heel anders zag het er in de tweede ronde uit: Krypto was de enige artiest voor wie interesse bestond. Alleen Dagmar en Niek hadden hiervan schilderijen gekocht, zodat Peter Hein het deze ronde met zijn verkoopcommissie moest doen. De schilderijen van Christin P. werden hierna steeds meer waard, want in elke ronde behalve de tweede leverden ze geld op. In de laatste ronde was het Niek die erg met zijn geld smeet. De bedragen die hij neertelde waren in de ogen van Dagmar en Peter Hein soms ronduit bizar, vooral gezien het feit dat hij van vier verschillende artiesten schilderijen had ingekocht, tien in totaal. Peter Hein had weer eens te conservatief gespeeld en geen enkel schilderij gekocht, terwijl Dagmar zich tevreden moest stellen met twee kunstwerken. Ondanks het feit dat Niek behoorlijk wat geld had neergeteld voor een paar waardeloze schilderijen, verdiende hij in de laatste ronde zo?n enorme smak geld (360.000!) dat hij het spel met gemak won.

Uitslag: Niek 440.000, Dagmar 371.000, Peter Hein 335.000
Waardering: Niek en Peter Hein 3.5, Dagmar 3

Labyrinthe kaartspel

Spelers: Bas, Det, Rob en Wendy

Het plan was om na Union Pacific Mexica te spelen, maar door de lange speelduur van de eerste was daar geen tijd meer voor. In plaats daarvan viel de keuze op het Labyrinthe kaartspellen, een van de spellen uit de bekende Doolhof-reeks. Hierbij leggen de spelers kaarten aan, en bouwen zo een gangenstelsel. Als een symbool op jouw kaart rechtstreeks in verbinding staat met een andere kaart met datzelfde symbool, mag je die kaart pakken, die aan het eind een punt waard is. Door het vreemde aantal kaartjes had Bas een beurt minder dan de rest, en dus een scoremogelijkheid minder. Desalniettemin haalde hij samen met Det de meeste punten: tien. Hij en Rob konden soms twee kaartjes tegelijk pakken, maar doorgaans werd er maar een punt gescoord. Vooral Det scoorde constant, terwijl Wendy vaak veel pech had doordat de plaatjes op haar kaarten er niet lagen, en ze zo geen punten kon scoren. Door de hoge geluksfactor had niemand echt het idee veel invloed uit te kunnen oefenen, wat zich weerspiegelde in de waarderingen.

Uitslag: Bas en Det 10, Rob 9, Wendy 7
Waardering: Bas en Rob 2½, Det en Wendy 2

M

Spelers: Bas, Det, Peter Hein, Rob en Wendy

Dagmar en Niek waren inmiddels weer naar huis gegaan, maar de rest was nog wel in voor een spelletje. Wendy en Det wilden erg graag M eens spelen, maar Rob en Peter Hein voelden er niet zoveel voor. Bas kende het niet en was wel benieuwd, en dat gaf de doorslag. M is een abstract legspel, waarbij fiches aan elkaar gelegd worden. Deze fiches hebben drie eigenschappen (kleur, symbool en puntenwaarde), waarvan er minstens een overeen moet komen als je een fiche aan een andere wilt leggen. Komen er meer eigenschappen overeen, en is dit bovendien de vijfde of zesde tegel in een rij, dan komt het tot een telling, waarbij de spelers één voor één een tegel weg mogen nemen. Het is zaak om je tot twee kleuren te beperken, want dat levert punten op. Extra kleuren zijn strafpunten. Det en vooral Wendy scoorden erg veel punten door hun tegels aan meerdere andere tegels tegelijk te leggen. Met vijf spelers biedt het spel niet veel mogelijkheden om je beurten vooruit te plannen, dus deed iedereen voornamelijk wat in die beurt de beste zet te zijn. Toen het spel was afgelopen, bleek iedereen dit bijna even goed gedaan te hebben, want de verschillen in de scores waren minimaal. Det vindt M een superspel, terwijl Rob en Peter Hun scepsis behouden.

Uitslag: Det 250, Peter Hein 230, Bas, Rob en Wendy 220
Waardering: Det 4½, Wendy 3½, Bas 3, Peter Hein en Rob 2½