Stratego Legends

Geplaatst door

2 spelers
45 minuten
Auteur: Craig van Ness
Uitgever: Jumbo (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Stratego is een van de spellen die eigenlijk iedereen (spellenliefhebber of spellenhater) wel kent. Rondom twee meertjes vechten twee legers tegen elkaar, met als doel het veroveren van de vijandige vlag. Voorzichtig sluipen de militairen door het gras en als ze een vijand tegen komen, meten ze hun krachten. De sterkste wint. Af en toe maakt een militair een inschattingsfoutje, waarna een bom ontploft. Vervolgens komt de mineur de bom onschadelijk maken en gaat het gevecht verder.

Stratego Legends heeft het belangrijkste spelmechanisme van het origineel overgenomen: om de beurt mag je een speelstuk verplaatsen, de hoogste wint, er zijn “bommen” en er is een speelstuk dat gevonden moet worden om te winnen. Maar deze strijd vindt niet plaats op een zompig veldje met ouderwetse militairen. In Stratego Legends vechten op wisselende terreinsoorten sprookjesachtige figuren om de overwinning. Het is een klassiek thema: goed tegen kwaad. Aan beide zijden vechten verschillende creaturen mee. Aan de goede kant vechten elfen, dwergen, tovenaars, geesten, draken en zelfs planten, zij aan zij tegen de slechten. Het slechte leger bestaat uit een combinatie van vampiers, skeletten, beesten, titanen, mutanten en vreemde insecten. Beide groepen proberen zo snel mogelijk het kasteel van de tegenpartij te veroveren en worden hierbij gehinderd door lastige toverkrachten (de bommen in het originele spel).

Maar is dit Stratego Legends nou niets meer dan het oude spel in een nieuw fantasy jasje? Zeer zeker niet. Er is een aantal grote verschillen. Het belangrijkste verschil zit hem in de speelstukken. In het originele spel weet je precies welke stukken jouw tegenstander heeft, namelijk precies dezelfde als jij. Bij Stratego Legends weet je alleen dat het leger van je tegenstander is samengesteld uit stukken met dezelfde waardes (ieder heeft 1 stuk met een waarde 10, 9 en 1, 5 toverkracht-stukken (de bommen), 3 stukken met de waardes 2 tot en met 8 en natuurlijk 1 kasteel). Ieder stuk heeft daarnaast zijn of haar eigen speciale eigenschappen die je kunt aanwenden tijdens het gevecht. Sommige stukken kunnen bijvoorbeeld vliegen, zijn helderziend, kunnen doden op afstand, kunnen reïncarneren of zijn extra sterk op bepaalde terreinsoorten of tegen bepaalde tegenstanders.

Er zijn ook stukken met toverkracht. De toverkracht komt pas vrij als een stuk verslagen is. Ook hier is weer een grote variatie mogelijk aan leuke extraatjes die je op die manier kunt aanwenden om de strijd in jouw voordeel te beslechten. Ook de “bommen” verschillen van elkaar. Soms wordt alleen het stuk dat op de bom gaat staan vernietigd, maar het kan ook zijn dat de stukken in de directe omgeving mee worden vernietigd. Bovendien hebben sommige “bommen” ook toverkrachten die pas vrij komen als ze ontploft zijn.

In de basisdoos zitten precies genoeg stukken om twee complete legers (een goed en een slecht) samen te stellen. Daarnaast zijn er zogenaamde boosterpakketten te koop waarin voor elk leger zeven extra stukken zitten. Hierdoor kan je steeds weer opnieuw een leger samenstellen. Helaas zitten stukken wel in meerdere sets waardoor je dus dubbele stukken kunt krijgen. Zelfs stukken uit de basisset komen in de boosters nog voor. Er zit wel een stickertje op de boosters dat correspondeert met de stukken die er in zitten. Op die manier weet je tenminste wel zeker dat je niet precies hetzelfde doosje weer koopt.

Een ander verschil zit hem in de startopstelling van het bord. Bij het originele spel mag elke speler zelf kiezen waar hij welke stukken opstelt. Dit kan soms heel lang duren omdat er een afweging gemaakt moet worden tussen de effectiviteit van een opstelling en de voorspelbaarheid voor de tegenstander. Bij Stratego Legends worden de stukken gehusseld en willekeurig gedekt op het bord gezet. De tegenstander mag dan nog zoveel husselen als hij of zij wil en daarna worden de stukken pas rechtop gezet en zie je met welk zootje ongeregeld je het moet gaan doen. Je mag dan nog twee keer twee stukken met elkaar verwisselen die op het bord staan.

Daarna barst de strijd dus echt los. Om de beurt mag je een actie doen. Een actie kan bestaan uit een stuk verzetten, maar je mag er ook voor kiezen om gebruik te maken van de speciale eigenschappen van een stuk. Je zou dus bijvoorbeeld een beurt kunnen gebruiken om een stuk dat helderziend is, te laten achterhalen welk stuk voor hem staat voor hij hem aanvalt. Het spel is afgelopen zodra een van beide partijen het kasteel van de tegenstander heeft gevonden.

De eerste keren ben je nog heel veel tijd kwijt met het opzoeken van de verschillende mogelijkheden van de stukken en heeft het spel een behoorlijke geluksfactor. Maar het zoekwerk zal steeds minder worden en je zal steeds meer gebruik kunnen maken van de speciale eigenschappen van de verschillende stukken.

… en de waardering

Stratego Legends is een geslaagde aanvulling op het origineel. Het combineert de oude succesformule met leuke nieuwe elementen. Doordat je nieuwe stukken kunt kopen en daarmee telkens andere legers kan samenstellen, is geen spelletje hetzelfde. Helaas zijn de aanvulsets niet echt goedkoop en zal je dus een afweging moeten maken tussen hoeveel variatie je wilt en hoeveel geld je daaraan wilt uitgeven. Hetzelfde geld kan je immers ook gebruiken om een ander spel te kopen (en twee aanvulsetjes kosten bijna net zo veel als een van de tweepersoonsspellen van 999 Games…). Verder kan het wel heel vervelend zijn om telkens op de kaarten op te moeten zoeken wat een stuk nu ook al weer precies mag en kan. Maar zodra je daar meer handigheid in krijgt, speelt het lekker vlot weg. Ook de namen van de stukken geven regelmatig aanleiding tot grapjes (ik spuug op jou! als je aanvalt met Spitting Mushrooms), wat de speelvreugde verhoogt.