Spel aan de Maas: 3 september 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke, Peter Hein, René en Wendy

Gespeelde spellen:

Star Wars kaartspel
Minos
Die Fürsten von Florenz
Die sieben Weisen

Star Wars kaartspel

Spelers: Peter Hein, René en Wendy

Terwijl de andere spelers zich opmaakten voor een avondvullend spel, werd aan deze tafel begonnen met een eenvoudig opwarmertje in de vorm van het Star Wars kaartspel. Dit is een bewerking van Zirkus Flohcati met wat extra opties. Op de kaarten staan karakters uit Attack of the Clones afgebeeld, de tweede film in de nieuwe reeks. Peter Hein had het al eens eerder gespeeld met een ander exemplaar, en het viel hem op dat in deze doos niet allemaal dezelfde karakters op de kaarten stonden afgebeeld als in het andere spel. Voor het spelverloop maakt het niets uit, maar het is interessant nieuws voor Star-Warsfans die alles van hun hobby willen verzamelen.
In de eerste twee ronden liep René uit op de rest, wat voornamelijk kwam doordat hij in beide ronden erin slaagde als eerste tien verschillende kleuren te verzamelen. Wendy specialiseerde zich al vroeg in het volbrengen van missies, terwijl Peter Hein wel erg vaak kaarten trok die al in de rij lagen, zodat hij telkens zijn beurt over moest slaan. Tegen het eind ging het wat beter, want in de laatste ronde was hij het die als eerste tien kleuren had verzameld. René kende nu een slechte ronde. Wendy was er als enige in geslaagd alle missies te vervullen, wat haar twintig bonuspunten opleverde. Gecombineerd met haar privélegertjes Clonetroopers was dat genoeg voor een ruime overwinning. In tegenstelling tot Zirkus Flohcati lijkt het jagen op de set van tien kleuren hier geen garantie voor de overwinning. Desondanks vond Peter Hein het nog steeds redelijk duf; René en Wendy vonden het nog best leuk.

Uitslag: Wendy 192, René 170, Peter Hein 147
Waardering: René en Wendy 3, Peter Hein 2

Minos

Spelers: Bas, Dirk Jan en Hieke

Hieke had Minos meegenomen, dat ze al een erg lange tijd geleden gekocht had. Ook haar laatste potje was al een tijdje geleden, dus doken de spelers eerst samen nog in de spelregels, die ook bij het spelen nog veelvuldig geraadpleegd werden. Minos is een ?beschavingsspel? dat zich afspeelt rond de Middellandse Zee. Bij aanvang begon iedereen hard te bouwen. Er werd het grootste deel van het spel niet gevochten. Tegen het einde begonnen Hieke en Dirk Jan elkaar dwars te zitten doordat ze bij elkaar in de buurt zaten, en Bas te ver was om makkelijk aan te vallen. Hierdoor en doordat Bas tegen het einde veel bouwpunten dobbelde won hij met een ruime voorsprong.
Niemand vond het spel erg leuk. Voor een spel dat drie uur duurt was er weinig strategie te plannen en waren de dobbelstenen te belangrijk. Een ander kritiekpunt betrof het lopen over land, dat veel te traag ging.

Uitslag: Bas 30, Hieke 22, Dirk Jan 21
Waardering: Bas 2½, Dirk Jan en Hieke 2

Die Fürsten von Florenz

Spelers: Peter Hein, René en Wendy

Dit was het enige grote spel uit de aleareeks dat nog niet eerder op de dinsdagavond was gespeeld, en zodoende vond Peter Hein het tijd worden het eens mee te nemen. René, die het nog niet kende, was wel benieuwd, en ook Wendy was wel te porren.
De jongleurs gingen weg voor hoge prijzen, doorgaans rond de duizend florijnen. Met drie spelers blijft er in de veiling nog behoorlijk wat over, dus de andere objecten kostten meestal niet meer dan tweehonderd. In de eerste paar beurten waren ook, zoals gebruikelijk, de personagekaarten erg populair. Iedereen zorgde er ook voor een bouwmeester te hebben, zodat de gebouwen niet te duur waren.
Wendy en René publiceerden al in de eerste ronde een werk, Peter Hein had nog wat meer voorbereidingstijd nodig. Hierdoor kwam hij wat achter te liggen, maar na een paar werken zat iedereen dicht bij elkaar. In de laatste ronde ging de jongleur voor maar tweehonderd florijnen naar René. De prioriteiten van Wendy en Peter Hein lagen elders. Een park leverde Peter Hein meer werkpunten op, en Wendy, die toch al genoeg werkpunten had, koos liever een prestigekaart om wat extra punten te scoren. Helaas trof ze het niet in de selectie, en om de punten te verdienen moest ze nog een gebouw maken, en hopen dat René dat niet zou doen. Gelukkig voor haar voltooide René twee werken, en gingen de extra punten niet aan haar neus voorbij. In de laatste ronde voltooide ze slechts een werk, maar haar beide prestigekaarten leverden genoeg punten op om Peter Hein voor te blijven, ondanks dat hij een grote klapper had gemaakt door in de laatste twee beurten vier werken te voltooien. Iedereen vond het erg leuk; het was een spannende partij geweest.

Uitslag: Wendy 65, Peter Hein 62, René 58
Waardering: Peter Hein 5, René en Wendy 4½

Die sieben Weisen

Spelers: Peter Hein, René en Wendy

Minos was nog niet afgelopen, en omdat Hieke met Peter Hein en Wendy meereisde, werd hier besloten tot nog een spelletje Die sieben Weisen. Ondanks dat dit spel voor vier spelers gemaakt lijkt te zijn, werd toch een poging gedaan. De variant voor drie spelers kent enkele aanpassingen, die onderhandelingen over de teamvorming uitsluiten, en de persoon die in z?n eentje speelt een voorsprong geven. Zo kwam het regelmatig voor dat iemand die alleen speelde het duel won, waarbij vooral de kaart Absentus (waarbij je ongelimiteerd mag passen) goud waard bleek te zijn. Het was Peter Hein die in het begin veel kristallen wist te bemachtigen, zowel alleen als in teamverband. Daarbij was hij niet te beroerd om zijn teamgenoot het vuile werk op te laten knappen. René kon nog wat bijblijven, maar vaak ten koste van veel machtkaarten. Toen de kaart ?Finitum? verscheen koos Peter Hein het laagste karakter in de rangorde, om zo een beurt later het spel te kunnen beëindigen en te winnen. Iedereen vond het spel wel aardig, maar Peter Hein en Wendy, de het al eerder gespeeld hadden, geven toch de voorkeur aan vier spelers Met drie valt de onderhandelingsfase weg, die toch wat extra?s aan het spel geeft.

Uitslag: Peter Hein 26, René 20, Wendy 12
Waardering: Peter Hein 3½, René en Wendy 3