Die Sieben Weisen

Geplaatst door

3-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Reiner Stockhausen
Uitgever: Alea (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Tovenaars, heksen, magiers en uilen, na Harry Potter zijn dit hele gewone en vooral populaire thema’s en niet alleen in de boeken en filmwereld. Alea heeft nu ook een spel met maar liefst zeven toverachtige karakters uitgebracht dat heel toepasselijk Die Sieben Weisen genoemd is.

In het midden van de tafel worden drie zeshoekige ceremonietegels neergelegd. Op die tegels staan alle zeven karakters, maar iedere keer in een andere volgorde. Ze kunnen tenslotte niet overal even sterk zijn. Alle spelers krijgen zes machtkaarten. Deze kaarten hebben altijd een kleur van één van de karakters en de waarde 1 tot en met 7. Daarnaast krijgt iedereen een toverkaart. Hier kunnen natuurlijk leuke trucs mee uitgehaald worden.

Nu begint pas de magische werking van Die Sieben Weisen. Iedere speler kiest één van de 7 karakters, daar waar hij goede kaarten van in handen heeft. Vervolgens mag er worden overlegd en moeten er teams worden gevormd. Dit spel is dan ook verreweg het meest geschikt voor vier spelers, en daar ga ik dan bij de beschrijving ook even van uit. Als er een team is gevormd, zijn de andere twee automatisch op elkaar aangewezen.

De strijd der toverkollen kan beginnen. Aan de rand van de drie ceremonietegels liggen namelijk twee scoresporen. Een puntmuts staat in het begin in het neutrale gebied in het midden. Maar zodra de spelers om de beurt een kaart uitspelen schuift de puntmuts het aantal plaatsen op die de waarde op de gespeelde kaart aan geeft. Tijdens de strijd mag ieder speler per ronde maar één keer toveren. Als een speler past mag hij deze ronde niet meer mee doen.

Als iedereen gepast heeft krijgt het winnende team (daar waar de puntmuts geëindigd is) de twee kristallen die op iedere ceremonietegel liggen. Het karakter die op deze plaats het hoogst in rang is krijgt ook het waardevolste kristal. Het verliezende team krijgt beiden een toverkaart. Het karakter met de laagste rang bepaald waar de puntmuts de volgende ronde heen gaat. De spelers krijgen twee nieuwe kaarten, kiezen weer een nieuw karakter, vormen weer teams en zo gaat het een tijdje door. In de laatste vier ceremonietegels zit een tegel ‘Finitum’ geschud. Zodra de puntmuts daarop wordt gezet is het spel ten einde. De handkaarten kunnen door een meerderheid in een kleur nog punten opleveren, en de speler met de meeste punten aan kristaleen heeft het best getoverd.

… en de waardering

Het grappige van samenwerken met steeds weer een andere medespeler gaat een beetje verloren met een oneven aantal spelers. De strijd is dan oneerlijk, ook al krijgt een eenling een voorsprong. Maar met vier spelers is het erg leuk. Je mag overleggen en kan dus aanbevelen om met jou samen te werken. Handlangers mogen voor de strijd kaarten uitwisselen. In het spel komt de één van iedere kleur twee maal voor. Worden deze kaarten door een speler in één beurt uitgespeeld, dan telt de tweede één als een tien. Dat kan grote voorsprong geven. Gelukkig is dit niet het enige krachtige middel. Zo is er een toverkaart waarmee je een openliggende kaart van een tegenstander weg mag leggen (dan zijn die tien punten er snel weer af), of wat te denken van de beste kaart: je mag passen en weer een kaart op leggen wanneer je maar wilt. Wacht gewoon af wat je tegenstanders op leggen en handel vervolgens naar inzicht.

Een leuk nieuw spel in de kleine aleareeks, en naar mijn mening ook de leukste. Zoals al vaker opgemerkt, is dit spel ideaal voor precies vier spelers. Met meer of minder loopt de onderhandelingsfase spaak, wat een gedeelte van het speelplezier wegneemt. Dit kaartspel biedt een mooie combinatie van samenwerken en je partner bedotten. Je moet alert zijn dat je niet zelf het vuie werk voor je partner opknapt, zodat je de volgende beurten niks kunt. Met de juiste mensen duurt het een stuk korter dan op de doos staat, en is Die sieben Weisen een vlot en dynamisch kaartspel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *