Spel aan de Maas: 10 september 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Benita, Dagmar, Dirk Jan, Frank, Judith, Niek, Peter Hein, Poek, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Hol’s der Geier
Big Shot (2x)
Stephensons Rocket
Star Wars kaartspel
Hick Hack in Gackelwack

Met Frank en Poek als debutanten en ook een goede aanwezigheid onder de regelmatige bezoekers was het vanavond een volle bak. Dagmar, Dirk Jan, Niek en Peter Hein begonnen vast met een snel spelletje, in afwachting van de rest, die een voor een binnen kwam druppelen.

Hol?s der Geier

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek en Peter Hein

Als snel spelletje stelde Dirk Jan Hol?s der Geier voor, dat Dagmar en Niek al eens eerder hadden gespeeld. Voor Peter Hein was het nieuw, maar hij kende het systeem al uit enkele andere spellen, zoals Sky Runner en San Francisco. Bijna de helft van alle kaarten gingen naar Dagmar, maar doordat er ook wat negatieve tussen zaten boekte ze geen monsterscore. Peter Hein had uiteindelijk net zoveel punten, maar had daar maar twee kaartjes voor nodig. Dirk Jan had zijn kaarten wat beter ingezet, en kwam als krappe overwinnaar uit de bus. Het hele spel was het slechts een keer gebeurd dat kaarten tegen elkaar wegvielen. Tot groot verdriet van Dagmar, die daarmee met strafpunten werd opgezadeld. Dirk Jan vindt Hol?s der Geier een erg leuk kaartspelletje, de anderen waren minder enthousiast.

Uitslag: Dirk Jan 12, Dagmar en Peter Hein 11, Niek 6
Waardering: Dirk Jan 4, Peter Hein 2½, Dagmar en Niek 2

Big Shot

Dit spel, dat door Wendy was meegenomen,  werd deze avond twee keer gespeeld. Aan het begin van de avond besloten na enig overleg Bas, Frank, Poek en Wendy er mee te beginnen. Nadat zij hun potje Carcassonne hadden afgemaakt, waren Benita, Judith en Willemien op zoek naar iets nieuws; omdat Bas enthousiast was over Big Shot en het wel uit kon leggen, was de keuze snel gemaakt.

Eerste groep spelers: Bas, Frank, Poek en Wendy

Het was even aftasten wat er geboden moest worden, maar al snel ging het omhoog. Frank ging snel lenen. Poek kwam bij de laatste biedingen in actie en wist zo nog een paar wijken te bemachtigen. Frank had al snel een paar wijken veilig gesteld door er vier gele blokjes in te leggen. Bas en Wendy scoorden de wijken met waarde 20 en 21 door juist de spreekwoordelijke derde hond te zijn. De laatste biedronde ging tussen Bas en Wendy. Bas had al meer leningen en stak zich nog dieper in de schulden. Wendy bood uiteindelijk het meest met maar liefst 18. Daarmee kreeg ze wel een park (een 2x gebied), met daarnaast een 10 en een 11, zodat het het geld wel waard was. Daarmee won ze ruim. Bas en Wendy hadden het erg leuk gevonden, Frank en Poek minder. Frank vond dat de geluksfactor te hoog was, maar Bas en Wendy zagen niet helemaal waar ?m dat geluk dan in moest zitten.

Uitslag: Wendy 44, Bas 20, Frank 16, Poek 5
Waardering: Bas en Wendy 4, Frank en Poek 2

Tweede groep spelers: Benita, Judith en Wendy

Na hun (helaas niet verslagen) potje Carcassonne begonnen Benita, Judith en Willemien op aanraden van Bas en Wendy ook aan Big Shot. Zoals de uitslag al doet vermoeden, had dit spel een iets ander verloop. Als beginners hadden ze geen idee waar ze moesten beginnen. Blokjes spreiden over de wijken, of zo snel mogelijk een wijk toe-eigenen? Is een bod van drie miljoen al hoog of nog erg laag? In de laatste beurt liep het bieden op tot achttien miljoen, en zaten alledrie de spelers diep in de schulden. Gelukkig leverden de investeringen nog zoveel op dat ieder uiteindelijk nog net zonder schulden eindigde. De reacties op het spel waren erg enthousiast, en alledrie de spelers waren nieuwsgierig om het nog een keer te spelen.

Uitslag: Willemien 3, Benita 1, Judith 0
Waardering: Judith en Willemien 4, Benita 3½

Stephensons Rocket

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek en Peter Hein

Peter Hein had Stephensons Rocket al een tijdje in de kast liggen, maar nog niet gespeeld. Hij stelde het voor aan zijn medespelers, en ondanks dat Dagmar het niet op treinspellen heeft en Reiner Knizia nou niet bepaald Dirk Jans favoriete spelauteur is, werd er toch ingestemd. Stephensons Rocket is een echt Kniziaspel: je hebt beperkte keuze uit een veelheid aan mogelijke acties, en de puntentellingen zijn ingewikkeld genoeg om ook na een paar keer nog maar weer eens de regels te raadplegen. Op een kaart van Midden- en Zuid-Engeland leggen de spelers spoorlijnen van verschillende maatschappijen aan, waarvoor ze aandelen krijgen. Ook kunnen ze stations bouwen en die op de lijnen aansluiten, of goederen verwerven in de metropolen om die over het spoor te vervoeren.
Dirk Jan en Peter Hein investeerden direct samen in de paarse lijn; Niek ging voor groen en Dagmar voor blauw. Vooral Dirk Jan plaatste in het begin veel stations; Peter Hein zag kans de paarse lijn samen te voegen met de rode, waar hij al een meerderheid had in zowel stations als aandelen. De groen lijn van Niek werd aangesloten op oranje. Dagmar had hiermee rekening gehouden, en alvast wat oranje aandelen getoucheerd. Ze claimde weinig van het spel te begrijpen, maar ze wist toevallig de meerderheid in aandelen en stations in oranje te verwerven door de blauwe en de gele lijn, die zij beide monopoliseerde, op oranje aan te sluiten. Doordat ze met de goederenfiches en de blauwe lijn ook tijdens het spel al veel verdiend had, leek haar overwinning onvermijdelijk. Peter Hein ging de noordkant van het bord domineren. Niek had bijna als enige in de grijze lijn geïnvesteerd, maar toen rood noodgedwongen op grijs aangesloten werd, was hij zijn meerderheidsbelang kwijt aan Peter Hein, die de baas was geweest bij rood. Door de fusie van rood en grijs waren er alleen nog grijze aandelen te verkrijgen, en zodoende was het spel ten einde. Niek en Dirk Jan moesten zich tevreden stellen met tweede plaatsen bij grijs en oranje. Zoals verwacht was het inderdaad Dagmar die won, al wist Peter Hein nog dichtbij te komen. Desalniettemin vond ze het een duf maar vooral vaag spel. Niek vond het wel aardig, Peter Hein en zelfs Kniziahater Dirk Jan waren enthousiast.

Uitslag: Dagmar 75.000, Peter Hein 70.000, Dirk Jan en Niek 55.000
Waardering: Peter Hein 4, Dirk Jan 3½, Niek 3, Dagmar 2½

Star Wars kaartspel

Spelers: Bas, Frank, Poek en Wendy

Na vorige week wilde Wendy nog wel een keer het Star Wars kaartspel spelen. Ze was in vorm, en bleek het beste kaartjes om te kunnen draaien. Daarbij volgde ze een andere strategie dan de vorige keer, namelijk het verzamelen van alle kleuren in plaats van het volbrengen van de missies. Bas en Frank volgden wel dit pad, en beiden wisten ze alle missies te voltooien, Frank zelfs al in de tweede ronde. In tegenstelling tot vorige week was dat niet genoeg om te winnen. Frank had nog wel plezier aan het spel beleefd, de waardering van de rest was beduidend minder. Bas vond het zelfs helemaal niks.

Uitslag: Wendy 187, Bas en Frank 163, Poek 138
Waardering: Frank 3, Poek en Wendy 2, Bas 1

Hick Hack in Gackelwack

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Wendy

Inmiddels waren enkele spelers al weer vertrokken, maar deze waren nog wel in voor een snel spelletje. Dirk Jan haalde Hick Hack tevoorschijn, wat wel in goede aarde viel. De vogels van Peter Hein vraten zich in een hoog tempo vol; zelfs zijn schijtlijsters konden doorgaans met alle graantjes aan de haal gaan. Wendy stuurde vooral veel vossen op pad, die aardig wat gevogelte van Bas en Dirk Jan verorberden. Dit had een negatief effect op hun eindscore. De vraag was uiteindelijk of de vossen van Wendy of de vogels van Peter Hein meer hadden gevroten. In een rechtstreeks duel om een vette kalkoen van Dirk Jan had een vos van Wendy eentje van Peter Hein afgetroefd; dit resultaat bleek bepalend voor de eindstand.

Uitslag: Wendy 47, Peter Hein 42, Bas 26, Dirk Jan 24
Waardering: Dirk Jan en Wendy 3½, Bas en Peter Hein 3