Fabelfruit

Geplaatst door

2-5 spelers, vanaf 8 jaar
15-30 minuten
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: White Goblin Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.4]

Het spel…

In 2016 is dankzij Pandemic Legacy Season 1 het legacy concept bij het grote (spellen)publiek doorgebroken. Een legacy spel is een spel dat je een beperkt aantal keer kan spelen omdat tijdens het spelen het spel verandert doordat je er bijvoorbeeld op moet schrijven, stickers op moet plakken en soms zelfs spelmateriaal moet vernietigen. Dit concept sprak Friedemann Friese wel aan, maar hij vond het wel een tikje extreem dat je door het spel te spelen het spel ook vernietigd. Hij heeft daarom zijn eigen versie van een dynamisch spel bedacht, maar dan zonder het destructieve element. Hij noemt dit concept het Fabel-concept en het eerste spel waar hij het in toepast is Fabelfruit.

In Fabelfruit zijn de spelers druk bezig met het maken van fabelachtige, verfrissende, fruitige, vrolijke frisdrankjes. De ingrediënten voor deze drankjes zijn met de hulp van je dierenvrienden te vinden in het bos. Wie als eerste een bepaald aantal drankjes heeft gemaakt, wint het spel.

Het hart van het spel is een grote stapel prachtig geïllustreerde, genummerde dierenkaarten. Iedere kaart zit 4 keer in het spel. Voor het eerste potje worden de kaarten met de nummers 1 tot en met 6 op tafel gelegd. Op iedere kaart staat een dier en een beschrijving van een bepaalde actie die je mag uitvoeren. Zo staat op de eerste kaart een plaatje van een neushoorn en geeft deze kaart het recht om 2 fruitkaarten te pakken. Op de tweede kaart staat dat je een kaart met een banaan aan een andere speler mag geven en dat deze speler jou dan twee fruitkaarten terug moet geven. Op de kaarten staat ook nog een recept voor een frisdrankje (bijvoorbeeld drie ananas en een vrucht naar keuze of twee bananen, twee ananas en en een vrucht naar keuze).

De spelers mogen omstebeurt een actie uitvoeren. Iedere speler heeft een speelfiguur (in de vorm van een leuk diertje) en in je beurt moet je deze verplaatsen naar een andere dierenkaart. Vervolgens mag je of de actie uitvoeren die op deze kaart staat of mag je (als je de juiste combinatie van fruitkaarten hebt verzameld) conform het afgebeelde recept een frisdrankje maken. Het is toegestaan om op een kaart te gaan staan waar al een andere speler staat, maar als je dit doet dan moet je deze andere speler wel een fruitkaart cadeau doen.

Het fabel-concept begint te werken op het moment dat het eerste frisdrankje is gemaakt. Op dat moment wordt namelijk van de stapel dierenkaarten de bovenste kaart gepakt en ook op tafel gelegd. Dit is kaart nummer 7 waarop dus weer een nieuwe actie staat. Door het produceren van frisdranken verdwijnen en de oorspronkelijke kaarten dus langzaam maar zeker uit het spel en komen er nieuwe kaarten met nieuwe acties voor in de plaats.

Er zijn veel meer kaarten in het spel dan je in één potje voorbij ziet komen (in totaal zijn er 59 verschillende kaarten). Het is dan ook de bedoeling dat je een volgende keer verder speelt met de kaarten die aan het eind van een spel op tafel lagen. Het spel krijgt verandert zo dus doorlopend doordat er verschillende combinaties van kaarten liggen, maar omdat je de gebruikte kaarten apart legt en niet verscheurt, kan je altijd helemaal opnieuw beginnen.

…en de waardering

Fabelfruit is een licht familiespel dat ook prima kan dienen als tussendoortje voor de verwende veelspeler. Het spel zelf is heel simpel: verplaats je figuur en voer de actie uit of maak het drankje. De acties die je kan doen zijn aan het begin heel simpel, maar worden gedurende het spel wel iets moeilijker. Tegelijkertijd zitten er geen echte brainburners tussen en blijft het allemaal redelijk recht toe recht aan. Fabelfruit is geen zware kost en houdt het prettig luchtig. Fabelfruit is geen combo-spel (zoals bijvoorbeeld Dominion) waarin je op zoek moet naar slimme combinaties en waarin kaarten het spel echt op zijn kop kunnen zetten. Het fabel-concept vind ik best aardig, maar echt vernieuwend is het niet. Het komt wel vaker voor in spellen dat je niet alle kaarten gebruikt en dat er nieuwe kaarten in een spel komen. Het enige echt nieuwe aan dit concept is dat je een volgende keer verder kunt spelen met de set kaarten die je aan het eind van het vorige potje over had. Dit is leuk gevonden, maar het spel verandert er niet wezenlijk door.

Waar Fabelfruit wel in uitblinkt is in de illustraties. De dierenkaarten zijn echt leuk om te bekijken en vaak zit er een grapje in. Zo is de ijverige mier afgebeeld in een yoga-pose en zit er in de buidel van de kangoeroe een kangoeroe met een kangoeroe in haar buidel met een kangoeroe in de buidel (Droste effect).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *