Fische Fluppen Frikadellen

Geplaatst door

2-15 spelers
90 minuten
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 2F Spiele (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Op het prikbord (een inmiddels niet meer bestaand forum) las ik meerdere enthousiaste verhalen over Fische Fluppen Frikandellen (FFF) en daardoor werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Toen ik echter de groene doos zag, begon ik te twijfelen omdat ik de striptekening erop wel heel raar vond, maar uiteindelijk heb ik het spel toch gekocht.

FFF is een spel waarin je als een echte sjacheraar moet proberen de beste dealtjes te sluiten met de meest vage types (zoals Fremden Franziskus, Friedfertige Fabia en Fusseliger Fluffy) in rare achterafwinkeltjes in een soort van moeras. Je bent hier met een doel: als eerste de drie favoriete, fascinerende, fetisjen te verzamelen waarmee je de fascinerende fee Fabula kan vrijkopen bij de verschrikkelijke vorst Fiësto (inderdaad Friedemann Friese heeft een zwak voor de letter F).

Alle spelers beginnen het spel met een bom duiten aan de rand van het moeras. De spelers kunnen zich te voet of per vlot verplaatsen naar de verschillende winkels in het moeras om hier zaken te doen. Er zijn drie verschillende soorten winkeltjes: winkels waar je tegen de op dat moment geldende prijs kan kopen of verkopen, winkels waar je één handelswaar kan ruilen tegen twee andere en tenslotte de ruilhandelaar waar de zo gewenste fetisjen verkregen kunnen worden tegen inlevering van drie, vier of vijf verschillende productsoorten.

De actuele inkoop- en verkoopprijs wordt aangegeven op een prijstabel aan de rand van het bord. Je kan altijd verkopen tegen de geldende prijs. Kopen kan je door de geldende prijs te verminderen met tien maal het aantal fiches van een bepaalde handelswaar die bij een winkeltje liggen. Hierdoor daalt de prijs in de winkels waar het aanbod groot is. Op het moment dat een bepaald handelsgoed verkocht wordt, zakt de prijs meteen.

Als je in een winkel stilstaat kun je daar altijd de actie uitvoeren die bij die winkel hoort (ruilen, kopen of verkopen) en daarna moet je verplicht nog één of meer handelingen verrichten waardoor er van alles kan gebeuren, bijvoorbeeld stijgende prijzen, bevoorrading van de winkels, vlotten die verplaatst worden, gratis handelswaren en zo meer. Vooral door dit element hebben jouw acties gevolgen voor andere spelers. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken.

Bij het spel wordt een stapel tegels geleverd met daarop de winkeltjes. Elk spel is daardoor anders, want iedere keer gebruik je andere winkels en moet je dus weer op zoek naar de route die je in de juiste volgorde langs de winkels brengt (eerst venkel goedkoop kopen, deze ene venkel ruilen tegen twee dure flessen wijn, deze dure wijn verkopen en van de opbrengst weer venkel kopen waarmee je een fetisj op kan halen), in de hoop dat niemand je voor is waardoor je je plannen zult moeten herzien.

Een origineel element van dit spel is dat je het met meerdere borden kunt spelen. Omdat ik het spel op één bord al leuk vond heb ik daarom nog twee extra sets FFF gekocht. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Door op meerdere borden te spelen wordt de speelsnelheid ineens een heel belangrijk ingrediënt voor de winst waardoor iedereen elkaar op gaat jagen om vooral maar snel te spelen.

… en de waardering

Dit spel is absoluut origineel: de vormgeving, de mogelijkheid om met meerdere borden te spelen, het spelsysteem, de spelregels met een overvloed aan F-en. Dit alles levert een heel leuk spel op. Het is even wennen aan hoe alles in elkaar grijpt, maar daarna speelt het heel vlot weg. Het is heerlijk chaotisch en iedere keer anders. Absoluut een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *