Fundstücke

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Friedemann Friesse
Uitgever: 2F-spiele (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het is een bekend verschijnsel in de grote stad: je belt het grof vuil, je zet je troep op het afgesproken tijdstip langs de kant van de weg en nog voor de gemeente langs is geweest om het op te halen zie je dat jouw oude stoel/bank/lamp al wordt meegenomen. In Fundstücke kruip je in de huid van de mensen die het grofvuil van anderen uitkammen op zoek naar schatten.

Iedere ronde worden er eerst een aantal kaarten opengedraaid waarop de parels van het grofvuil staan afgebeeld (tafels, stoelen, lampen, radio’s, tv’s en radio’s). Vervolgens kiest iedere speler uit zijn hand een kaart met daarop een nummer en een voertuig. Hoe lager het nummer dat je speelt is, hoe sneller je op pad mag (je fiets is zo uit de garage en heeft geen last van files), maar hoe minder je ook mee kan nemen (op je bagagedrager past maximaal één item). Als je pech hebt, rijd je voor niets met je mooie vrachtwagen omdat de andere spelers alle goodies al voor je neus hebben weggekaapt.

Het kan voorkomen dat meerdere spelers dezelfde kaart spelen. In dit geval bepalen “gelijkestand-fiches” wie als eerste mag. De speler met het laagste nummer gaat dan voor, maar moet zijn fiche wel ruilen met de andere speler.

Je kan er ook voor kiezen om het dievenpad op te gaan. Als je de dief-kaart speelt dan mag je stelen bij de andere spelers. Je mag net zo veel stelen als er spelers zijn die die dag op pad zijn om hun slag te slaan langs de kant van de weg. De spelers die niet mogen gaan omdat ze eenzelfde voertuig als een ander hadden uitgekozen, zijn afgedropen naar huis en passen op hun spullen en kunnen dus niet beroofd worden.

De gevonden voorwerpen zijn zelf al punten waard, maar kunnen ook gebruikt worden om opdrachten te vervullen. Op kaarten staan combinaties van goederen en als het je lukt om deze in te leveren, dan blijkt de totale waarde groter te zijn dan de som van de delen. Radio’s kunnen bij het vervullen van opdrachten als jokers worden gebruikt.

Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint.

… en de waardering

Fundstücke is een alleraardigst klein kaartspelletje. Het liefst wil je iedere ronde de kaart met de hoogste waarde spelen om zo zo veel mogelijk fiches te scoren. Maar vaak mislukt dit plan omdat spelers met lagere kaarten al hun slag hebben geslagen en er dus niet zo veel fiches meer liggen of alleen maar goedkope troep. Maar als iedereen bescheiden speelt, dan lukt het soms toch om een grote slag te slaan. Met een beetje geluk en intuïtie kom je een heel eind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *