2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Antoine Bauza
Uitgever:
Fun Forge
(2012)
Het spel …
Tokaido trok in de aanloop naar Spiel 2012 de aandacht van de spellenliefhebbers om twee redenen. Ten eerste trok het de aandacht omdat het gemaakt is door Antoine Bauza (de auteur van geliefde spellen als Takenoko, Ghost Stories en vooral 7 Wonders). En ten tweede omdat het in een spierwitte doos zit. Nou is het waar dat ik zo snel geen modern spel kan bedenken dat in een witte doos zit (in mijn spellencollectie zitten alleen Cluedo en Monopoly in witte dozen), maar om daar nou zo hysterisch over te doen gaat wel wat ver. Gelukkig bleek er ook nog een spel in de doos te zitten (overigens ook met wit als hoofdkleur).
In Tokaido zijn de spelers reizigers die over Tokaido (straatnaam) van Kyoto naar Edo reizen in Japan. Tijdens de reis kan je je vergapen aan prachtige vergezichten, souvenirs kopen voor het thuisfront, oude tempels bezoeken, een praatje maken met de locals, badderen in een hotspring of een nachtje slapen in één van de herbergen onderweg. Kortom: dit is een spel met een uitermate ontspannen thema: vakantie!
Voor iedere activiteit die je uitvoert krijg je punten. Hoeveel punten je krijgt wisselt. Soms moet je setjes verzamelen (souvenirs, uitzicht), soms moet je alleen langskomen (hotsprings of de ontmoetingen) en soms moet je de punten gewoon kopen (souvenirs en tempels). Aan het eind van het spel zijn nog flink wat bonuspunten te verdienen voor wie het meest heeft geshopt, het vaakst gebadderd, de meeste locals heeft gesproken, etc. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint.
Het spel werkt met een mechanisme dat we al kennen van spellen als Thebes en The Golden Compass . Je loopt over een traject en de achterste speler is altijd aan de beurt. Als je aan de beurt bent mag je op de route zo ver naar voren gaan als je wilt (met alleen de plicht om in de herbergen onderweg te stoppen). Op de plek waar je stopt, voer je de actie uit die bij die plaats hoort (shoppen, tempel bezoeken, badderen, etc.). Als je lekker ver achter aan staat, kan je soms zelfs meerdere keren achter elkaar je pion verzetten (er is geen enkele reden om vakken over te slaan als je achter aan staat).
… en de waardering
Tokaido is me niet zo goed bevallen. De spellen die ik tot nu toe heb gespeeld leken nog het meest op haasje over: de achterste speler verplaatst zijn pion naar het eerste lege vakje voor de voorste speler en voert de bijbehorende actie uit. Er zijn niet echt acties die heel veel beter zijn dan de rest en er is dus amper noodzaak om een keer wat vakjes over te slaan om zeker te stellen dat jij die ene actie mag doen. Hierdoor mist het spel spanning. Alle acties leveren gemiddeld 2 a 3 punten op en daardoor liggen de eindscores doorgaans ook erg dicht bij elkaar in de buurt. De doos mag dan opzienbarend wit zijn (…..), het spel zelf is alles behalve opzienbarend.