Thebes

Geplaatst door

2-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Peter Prinz
Uitgever: Queen Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

Tijdens Spiel 2004 verscheen er bij een obscure Oostenrijkse uitgever een obscuur spel in een beperkte oplage van 100 exemplaren: Jenseits von Theben. Het bleek een erg gewild spel en na een tweede oplage, een jaar later, kwam Queen Games in 2007 met een verder ontwikkelde versie, waarvan de internationale editie de naam Thebes heeft gekregen.

In Thebes ben je een archeoloog die naam probeert te maken met het vinden van eeuwenoude kunstschatten in het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Maar het opgraven gaat niet zomaar: je zult eerst de nodige kennis over de oude beschavingen moeten verwerven, omdat je anders geen idee hebt waar je zou moeten graven. Die kennis is verspreid over bibliotheken in verschillende Europese hoofdsteden. Behalve stoffige boeken kun je in die steden ook andere nuttige zaken opdoen, zoals opgravingsassistenten, spades en zo meer. Congresbezoek is ook mogelijk, maar dat levert meer prestige op dan nuttige kennis.

Denk je eenmaal genoeg te weten over een bepaalde beschaving, dan kun je proberen artefacten op te graven. Dat doe je door fiches uit een zak te grabbelen. Hoe beter je kennis en hoe te langer je blijft om te graven, des te meer fiches je mag graaien. Niet op alle fiches staat een mooie kunstschat. Ongeveer de helft is waardeloze rommel. Schatten mag je houden en kun je later tentoonstellen, lege fiches gaan terug in de zak. Bij latere opgravingen is dus steeds meer moeite nodig om iets van waarde te vinden.

Tijd is een belangrijke factor in het spel. Rondreizen en opgraven kost allemaal tijd. De hoeveelheid tijd is beperkt, dus hoe meer tijd je kwijt bent met reizen en opgraven, des te minder acties je kunt doen. Zuinig aan doen met je tijd is dus belangrijk.

Als iedereen door zijn beschikbare tijd heen is, eindigt het spel. Spelers tellen hun punten op van opgravingen, tentoonstellingen, congresbezoek en opgedane kennis. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Thebes is een geslaagd familiespel, dat terecht is genomineerd voor de Spiel des Jahres. De regels zijn eenvoudig, desondanks komt het thema uitstekend naar voren. Je voelt je echt een archeoloog op zoek naar eeuwenoude kunstschatten. Dat grabbelen naar kunstschatten introduceert een zekere geluksfactor, waar niet iedereen van houdt. Tegelijkertijd past dat goed bij het thema: opgraven blijft toch vaak een kwestie van een geïnformeerde gok. Ook is het geluk van het opgraven allesbehalve dominant. Er zijn genoeg andere manieren om punten te scoren. Zelfs met veel pech bij het opgraven kun je het spel prima winnen.

Thebes is het ideale familiespel: een sfeervol en goed uitgewerkt thema, eenvoudige regels en een gezonde dosis geluk. Ik hoop van harte dat dit spel ook zijn weg naar de Nederlandstalige spellenminnende gezinnen weet te vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *