The Golden Compass

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Inka en Marcus Brand
Uitgever: 999 games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In het najaar van 2007 werd er veel van The Golden Compass verwacht. Op de grote beurzen (Spiel en Spellenspektakel) waren er prachtige stands aangekleed in de sfeer van dit spel en in de winkels lagen grote stapels. In Duitsland waren er zelfs twee edities van dit spel. Eén met de afbeeldingen uit de film en één met tekeningen. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en ligt dit spel her en der al in de ramsj.

The Golden Compass is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip Pullman. Dit boek gaat over een meisje (Lyra) dat spannende avonturen beleeft. In het spel wordt de reis die Lyra in het eerste deel van de triologie aflegt, nagespeeld. De reis begint in Oxford en eindigt op de Noordpool. Op het spelbord zie je de verschillende locaties en gebeurtenissen uit het boek terug. Het doel van de spelers is om deze reis als eerste af te leggen, terwijl je onderweg ervaring opdoet op verschillende gebieden en vrienden maakt.

Een beurt bestaat uit het spelen van kaarten. Deze kaarten bepalen hoeveel stappen je mag lopen op het bord. Op elk vakje staat een symbool voor één van de vier ervaringsgebieden (heksen, ijsberen, stof en het Noorden). Iedere speler heeft een eigen gouden kompas en op dit kompas houd je bij hoeveel ervaring je op elk terrein hebt. Op het moment dat je op een vakje eindigt, doe je één extra ervaringspunt op dit gebied op. Je mag zelf weten hoeveel kaarten je in je beurt speelt, maar aan het begin van een nieuwe ronde krijgt de speler die achteraan staat de meeste nieuwe kaarten en de speler die vooraan de minste.

Je mag niet zo maar alle kaarten spelen. Je mag vanaf een bepaald punt op het bord alleen de kaarten spelen in de kleur van de speler(s) die voor je staan (of in het geval van de nummer één, kaarten in je eigen kleur). Je moet hierdoor een beetje inschatten welke kleuren je nodig hebt want anders zit je voor je het weet met kaarten opgescheept in de verkeerde kleuren en dan kom je niet zo ver.

Tijdens het spel moet je drie vrienden maken. Je krijgt hiervoor aan het begin van het spel een ontmoetingskaart waarop staat welke ervaring je moet opdoen voor je een vriend kan maken. Zodra je aan de voorwaarde op deze kaart voldoet, mag je één van de zes verschillende vrienden kiezen. Iedere vriend zal je in de rest van het spel verder helpen door een speciale actie die aan de betreffende vriend is gekoppeld. De ijsbeer Iorek Byrnison helpt je bijvoorbeeld sneller te bewegen in het poolgebied.

De speler die als eerste het eindpunt bereikt met drie vrienden en op alle ervaringsgebieden tot minstens niveau 3 heeft opgewaardeerd wint. In geval van gelijke stand, wint de speler die de meeste ervaring heeft opgedaan.

… en de waardering

The Golden Compass is een aangenaam familiespel. Doordat de eerste speler minder kaarten mag trekken en ook nog eens alleen maar kaarten in zijn eigen kleur mag spelen, wordt voorkomen dat het makkelijk is om een voorsprong te nemen en deze de rest van het spel vast te houden. De eindscores liggen dan ook vaak dicht bij elkaar. Maar dat betekent niet dat het spel niet spannend is, want dat is het zeker. Het is niet makkelijk om snel de juiste ervaring op te doen om vrienden te maken. Zeker in het begin loont het dan ook om kleine stappen te maken in plaats van grote, dan ben je wel snel bij het einddoel, maar zonder vrienden win je niet. Doordat er zes verschillende vrienden zijn met zes verschillende voordeeltjes, krijgen de spelers ook verschillende combinaties van mogelijkheden waardoor ieder spel anders is. Ik heb dit prachtige spel met veel plezier gespeeld en verwacht niet dat ik er snel op uit gekeken zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *