2-10 spelers
20 minuten
Auteur: Roman Pelek en Michael Schacht
Uitgever:
Abacus Spiele
(2008)
Het spel …
Het succes van de Kosmosreeks voor twee heeft veel andere uitgevers geïnspireerd tot het opzetten van een eigen lijn van tweepersoonsspellen. Met wisselend succes, want van de Ravensburgerreeks heb ik al een tijdje niets vernomen. Desondanks waagt Abacus een poging, met een formaat doos dat in de spellenkast prima aansluit bij dat van Kosmos.
Shanghaien is zo’n nieuw spel voor twee. Het haakt ook direct aan bij de dobbeltrend, want centraal in het spel staat het gooien van dobbelstenen.
Het spel wordt in acht ronden gespeeld. Iedere ronde worden er zes kaarten de stapel gepakt en op een rij gelegd. De spelers gooien om beurten twee dobbelstenen en leggen er een bij een kaart. Zodra een speler twee dobbelstenen heeft gelegd, mag hij in plaats van dobbelen ook ‘shanghaien’, oftwel waarderen. Alle kaarten worden dan verdeeld. Een kaart gaat naar de speler die daar de meeste dobbelstenen heeft liggen. In geval van gelijke stand bepalen de dobbelstenen bij de naburige kaart(en) wie hem krijgt.
Op de kaarten staan zeelieden uit verschillende landen, met een waarde van 1 tot 4. Aan het eind van het spel krijgt de speler met de hoogste totale waarde van een land daar punten voor. Naast de zeelieden zijn er ook actiekaarten. Deze kun je in een volgende ronde inzetten. Daarbij heb je telkens keuze uit twee mogelijke acties, zoals een extra dobbelsteen inzetten of opnieuw gooien.
Niet gebruikte actiekaarten zijn aan het eind nog een punt waard. Wie na acht ronden de meeste punten heeft verzameld wint het spel.
… en de waardering
Shanghaien is een eenvoudig dobbelspel met een vlot spelverloop. In tegenstelling tot veel andere dobbelspellen hoef je geen eeuwen te wachten als een medespeler aan de beurt is: je gooit twee dobbelstenen en dat is het. Maar dat betekent ook weer dat je tijdens je beurt niet zoveel keuzemogelijkheden hebt. De interessantste beslissing is meestal de keuze tussen nog een keer gooien of waarderen.
Bij dat waarderen moet je nog goed uitkijken welke zeelieden jij en je medespeler krijgen. Het leukste van Shanghaien zit namelijk in de puntentelling. De speler die de hoogste totale waarde van zeelieden uit een land heeft, krijgt een aantal punten gelijk aan de waarde in dat land van de tegenstander. Een verdeling van 5-4 is voor de winnaar dus veel interessanter dan 8-1. Maar dat betekent vooral dat je oplet wat je zelf krijgt. De ander actief met een kaart opzadelen is helaas niet mogelijk.
Al met al is Shanghaien een redelijk onderhoudend dobbelspelletje, maar ik voorzie geen langdurig speelplezier voor tientallen potjes. Daarvoor zijn de beslismomenten te schaars en te weinig interessant. Maar om het ter afwisseling zo nu en dan te spelen is het best OK.