Gespeeld en spellen gewogen

Geplaatst door

Je hoeft niet eens zo ver terug in de tijd om in het pre-internet-tijdperk terecht te komen. Pas toen ik ging studeren (zo’n 16 jaar geleden) ging ik voor het eerst online. Ik heb zelfs nog op een papiertje een stappenplan gehad waarin stond hoe je een e-mail moest schrijven en versturen. Als je tegenwoordig informatie zoekt over boeken, films, cd’s, elektronische apparaten of spellen, dan pak je tablet er bij en heb je binnen een seconde met Google gevonden wat je zoekt. In het pre-internet-tijdperk ging dat net even anders. Mond-op-mond reclame zal heel belangrijk geweest zijn. Ook zullen winkeliers een belangrijke advies functie hebben vervuld voor hun klanten. In de Slegte heb ik een paar jaar geleden een alleraardigst voorbeeld gevonden van hoe spellenliefhebbers daarnaast ook nog aan hun informatie over spellen kwamen. Ik vond daar namelijk het boekje “Gespeeld en spellen gewogen” uit 1985.

Dit is een bundeling van columns uit de rubriek Speltest uit Het Parool die geschreven zijn door Anthony Verhulst (een pseudoniem voor vinoloog Hubrecht Duijker). In iedere column werd een spel beschreven en beoordeeld dat door Hubrecht Duijker en een groep spelenthousiasten (mooi woord) was getest. Op de achterkant van het boek staat wat het doel was van de rubriek: “Om uw spelaankopen – voor kinderen, volwassenen of allebei – meer gericht te laten plaatsvinden, zodat u gevrijwaard wordt voor het risico een teleurstellend spel te kopen”. Nou durf ik als spelrecensent niet te claimen dat mijn beschrijving en waardering de lezer vrijwaarden van miskopen (smaken verschillen per slot van rekening), maar je kan wel een betere keus maken als je van te voren weet wat de sterke en zwakke punten van een spel zijn volgens iemand anders.

In het boek worden 120 spellen beschreven, beginnend met acquire en eindigend met zeeslag. Het boek geeft de hedendaagse lezer een leuk kijkje in het spellenaanbod van midden jaren tachtig. Er staan een hoop spellen in die ook nu nog gespeeld worden, zoals acquire, barricade, can’t stop, cluedo, diplomacy, mah jong, mens erger je niet, monopoly, risk, rummikub, scotland yard, scrabble, stratego, triomino, triviant, vier op een rij en yahtzee. Maar er staan ook spellen in die inmiddels in de vergetelheid beginnen te verdwijnen zoals Boer Krelis, Nintai, Pac-Man en Wordt Vervolgd.

In de colums wordt vaak wat achtergrondinformatie over het spel gegeven (sinds wanneer op de markt, wie heeft het bedacht, in welke landen wordt het nog meer gespeeld, hoe ziet het spel er uit). Verder wordt vanzelfsprekend kort uitgelegd hoe het spel gespeeld wordt en hoe het gewaardeerd wordt. Elk spel krijgt ook nog eens score, uitgedrukt in hartjes (variërend van een half hartje tot vijf hartjes). Eénentwintig spellen krijgen de maximale score (uitstekend) en het doet mij deugd dat Scrabble hier tussen zit. Drie spellen blijven op een half hartje onvoldoende steken (D’r op of d’r onder, Je geld of je leven en Het Grote Smurfenspel).

De columns zijn prettig geschreven en geven een goed beeld van de verschillende spellen. Ook wordt goed aangegeven waarom de spellen wel of niet leuk zijn. Het boek is vast al jaren uit de boekwinkel, maar op internet is het nog wel te vinden. Dit boekje is aangenaam leesvoer voor iedereen die het leuk vindt om wat spelherinneringen aan de jaren tachtig op te halen én voor de mensen die het leuk vinden om op rommelmarkten oude spellen te kopen. Met de kennis uit dit boekje kan je ook dan nog miskopen voorkomen. Missie geslaagd dus voor Hubrecht Duijker en zijn spelenthousiastelingen.

6 reacties

    1. Boer Krelis kreeg vier hartjes. Het is een kinderspel (4-12 jaar) dat op verschillende manieren te spelen was (verschillende moeilijkheidsgraden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *