Gipsy King

Geplaatst door

2-5 spelers
20 minuten
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het grote voordeel van leven in een woonwagen is natuurlijk dat je af en toe naar een ander plekje kan rijden en weer een nieuw uitzicht hebt. Niets geen gedoe met eerst je huis moeten verkopen en iets nieuws vinden, gewoon daar gaan waar je wilt. Maar ook voor woonwagenparken geldt dat de beste plekjes het eerste weg zijn.

In Gipsy King mogen de spelers omstebeurt hun woonwagens plaatsen. Op het woonwagenkamp liggen verschillende waterpartijen. Eerst mogen de woonwagenbezitters hun wagens rondom het meertje met nummer 1 zetten, daarna rond nummer 2, enzovoort. De spelersvolgorde wordt aan het begin van het spel door het toeval bepaald, maar deze verandert op het moment dat spelers passen. Als je bijvoorbeeld geen aantrekkelijke plekjes rondom meertje 3 meer ziet en past, dan mag je als eerste bij meertje 4 een wagen plaatsen.

Nadat alle woonwagen geplaatst zijn, worden de punten geteld. Je krijgt punten voor het aantal vissen in de meertjes als je de meerderheid (of op één na meerderheid) rondom deze visrijke wateren bezit. Verder krijg je punten voor je geplaatste woonwagens. Hoe meer wagens er bij elkaar staan, hoe meer punten je krijgt (de punten die je per groep woonwagens krijgt stijgen exponentieel).

Het spel duurt twee rondes. In de tweede ronde begin je niet bij meertje 1, maar bij het laatste meertje en tel je af naar beneden. Je mag in de tweede ronde bovendien één keer twee wagens op één veldje plaatsen. Wie na de tweede ronde de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

De beschrijving van Gipsy King doet geen recht aan hoe leuk het spel is. Op basis van de uitleg, verwachtte ik een vrij suf spel, maar ik had het volkomen mis! Door de mogelijkheid om te passen en hiermee de speelvolgorde te beïnvloeden, is het zaak om goed vooruit te kijken en zo zeker te stellen dat je dat ene belangrijke plekje binnensleept (bijvoorbeeld omdat het twee groepen van wagens van jezelf verbindt of omdat je daardoor de meerderheid krijgt aan de rand van een visrijk meertje). Tegelijkertijd speelt het spel gewoon lekker snel weg, waardoor je het makkelijk een paar keer achter elkaar kan spelen. Gipsy King is wat mij betreft een aanrader omdat het een eenvoudig spel is, met een korte speelduur, maar waarin je continue voor interessante keuzes wordt gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *