Gepakt & Gezakt

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Bernd Eisenstein
Uitgever: 999 games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Net als in de rest van de wereld moeten ook verhuisbedrijven zo efficiënt mogelijk met hun middelen omgaan. Je wilt dus niet met een halflege verhuiswagen rondrijden, maar je wilt al helemaal voorkomen dat er spullen achterblijven. Ook is het slimmer om voor buitenissige boedels gewoon maar een vrachtwagen te huren dan om voor elke mogelijk vrachtje zelf een vrachtwagen paraat te hebben staan. Maar ja, bij het verhuurbedrijf zijn meer kapers op de kust! Het is dus zaak om er snel bij te zijn.

In Gepakt en Gezakt kruipen de spelers in de huid van de verhuizers. Eerst gaan ze langs bij hun klanten om te kijken welke inventaris er dit keer verhuisd moet worden. Dit wordt bepaald door een aantal dobbelstenen te werpen die aangeven hoeveel dozen van welk formaat er verhuisd moeten worden. De betreffende dozen (houten blokjes) pak je vervolgens uit de algemene voorraad en leg je voor je neer.

Vervolgens mag je naar het verhuurbedrijf om een geschikte vrachtwagen uit te zoeken. Vrachtwagens variëren in vloeroppervlak en hoogte. De spelers pakken allemaal blind een vrachtwagenkaartje en draaien deze tegelijkertijd om. Vervolgens moet je zo snel mogelijk kiezen welke vrachtwagen je wilt. Je mag alleen niet die van jezelf pakken. Als geen van de vrachtwagens je aanstaat, mag je ook een gokje wagen door de bovenste kaart van de stapel te trekken.

Vervolgens ga je je dozen op je vrachtwagen laden. Lege ruimte en achtergebleven dozen leveren een boete op. De speler die in een ronde de minste strafpunten heeft gekregen, krijgt een financiële bonus. Zodra tenminste één speler geen geld meer over heeft, is het spel afgelopen. De rijkste speler wint.

… en de waardering

Gepakt en Gezakt is een alleraardigst reactie- en puzzelspelletje. Het is lastiger dan het lijkt om snel in te schatten welke vrachtwagen het beste bij jouw vrachtje past. Vooral als meerdere spelers ongeveer even grote vrachtjes hebben, wil je onder de tijdsdruk nog wel eens de verkeerde keuze maken.

Het enige nadeel van dit spel is dat het met het maximale aantal spelers best lang duurt voordat iedereen gedobbeld heeft om te bepalen welke vrachtjes ze moeten vervoeren. Een paar extra setjes dobbelstenen hadden deze fase van het spel wat kunnen bespoedigen. Maar dit is meer een foutje in de uitvoering van het spel, dan in het spel zelf. Met het speelplezier an sich is namelijk niets mis. Gepakt en Gezakt is een heel goed tussendoortje omdat het snel uit te leggen is, niet te lang duurt en het gewoon heel leuk is om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *