BITS

Geplaatst door

1-4 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Reiner Knizia is de onbetwist de auteur die met kleine variaties in regels en uitgangspunten steeds weer nieuwe, verrassende spellen weet te verzinnen. Hij heeft deze vaardigheid toegepast op FITS (“het Tetris bordspel”) en voilà daar was BITS.

In BITS moet je net als in FITS op een schuinaflopend bordje stukjes neerleggen. Bij FITS waren hadden deze stukjes verschillende vormen en moest je proberen om ze zo in elkaar te schuiven dat het bord zo goed mogelijk bedekt was. Bij BITS bestaan de stukjes altijd uit een rechthoekje van twee blokjes in verschillende kleuren (bijvoorbeeld een tegeltje met een geel en een rood blokje of een tegeltje met twee blauwe blokjes). Deze blokjes moeten zo gelegd worden dat er de bepaalde vormen mee ontstaan. Deze vormen zijn weer geleend uit FITS (en dus uit Tetris).

Het spel duurt drie of vier rondes en iedere ronde komt er een opdracht bij. De eerste ronde moet je altijd proberen om aaneengesloten vlakken van vier dezelfde kleuren te maken en krijg je voor een specifieke vorm (bijvoorbeeld een vierkant) zelfs nog een extra punt. In de tweede komt daar de opdracht bij om een bepaalde vorm in een bepaalde kleur te maken (bijvoorbeeld een blauw driehoekje uit drie blokjes). In de derde ronde komt er een opdracht bij waardoor je strafpunten krijgt voor een bepaalde vorm (bijvoorbeeld een rechthoek van drie blokjes lang). In de eventuele vierde ronde komt er tenslotte een hele moeilijke opdracht bij waarin je een specifieke vorm van vijf blokjes moet maken. Dit levert je als het lukt wel enorm veel punten op.

Om te voorkomen dat er gespiekt gaat worden krijgen alle spelers een eigen starttegeltje, maar daarna moeten de spelers iedere beurt dezelfde tegels neerleggen.

Natuurlijk wint degene die de meeste punten heeft het spel.

… en de waardering

BITS is mij heel goed bevallen. Het is een heerlijk toegankelijk puzzelspelletje. Het is snel uit te leggen en het is eenvoudig genoeg dat iedereen het snel zal oppakken. Daarna zit iedereen lekker te puzzelen en vooral te hopen op dat ene stukje waardoor je je vormen af kan maken. Het is zo simpel dat je je afvraagt waarom niemand anders op dit idee is gekomen. Dat Knizia als geen ander de kracht van eenvoud beheerst (denk ook aan Keltis, Flowerpower, Cthulhu Rising en Schotten Totten) heeft hij met BITS wat mij betreft dan ook weer overtuigend laten zien. BITS gaat bij mij in ieder geval nog heel vaak op tafel komen. Ik vind het zo leuk dat ik me zelfs kan voorstellen dat ik het in mijn eentje ga spelen. En dat wil wat zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *