Cthulhu Rising

Geplaatst door

2-10 spelers
15 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Twilight Creations (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Cthulhu, wie kent hem (haar?) niet? Al vele eonen verblijft deze legendarische godheid uit een andere dimensie in de stad R’lyeh, op de bodem van de oceanen. Zijn volgelingen proberen al eeuwen om hem uit zijn sluimer te ontwaken, opdat hij dood en verderf kan zaaien en zij in zijn achting zullen stijgen. In spellen als Arkham Horror en Der Hexer von Salem doen ze dat door het openen van poorten naar andere dimensies, in Cthulhu Rising worden er genummerde fiches in een tabel gelegd.

Pardon? Nou ja, Reiner Knizia had weer eens een listig legspelletje bedacht, dat deze keer werd opgepikt door Twilight Creations. Die staan vooral bekend hun spellen met een horrorthema, zoals Zombies!!!. Het spel moest natuurlijk thematisch wel een beetje in de catalogus passen, en veel enger dan Cthulhu wordt het niet.

Maar goed, het spel dus. Op het speelbord staan twee rasters van vijf bij vijf. Om beurten trekken de speler een tegel, genummerd van 1 tot 10, en leggen die in een van beide rasters. Als een rij of kolom vol is, wordt deze gwaardeerd. Hoe meer dezelfde getallen erin liggen, dest meer punten het oplevert. De punten gaan naar de speler die de meeste fiches in die rij heeft liggen. Je krijgt een bonus als alle fiches jouw kleur hebben, en een straf als alle fiches een ander getal hebben.

De score wordt bijgehouden met een pion in een apart scorespoor. Scoor je punten, dan beweeg je de pion in jou richting. Als de pion het laatste vakje aan jouw kant bereikt, heb je gewonnen. Het spel eindigt ook als beide tabellen vol zijn. In dat geval wint de speler bij wie de pion het dichts bij is.

… en de waardering

Ik ben wel wat gewend, maar zelden heb ik een spel gespeeld waar inhoud en thema zo slecht bij elkaar pasten. Bij zo’n eenvoudig spel hoeft dat geen probleem te zijn, maar dat is het hier wel. Cthulhu-fans die hier een lekker thematisch spel verwachten voelen zich verraden en voor iedereen die ietsje minder met de Grote Ouden heeft, is dit thema wellicht iets te geeky, om het maar even voorzichtig uit te drukken.

Dit soort simpele abstracte spellen heeft geen thema nodig, en dan is het een misser als het een thema krijgt dat mensen eerder teleurstelt of afstoot. Dat is erg jammer, want Cthulhu Rising is een bijzonder leuk, simpel en subtiel legspelletje. Op het eerste gezicht lijkt er een grote geluksfactor te zitten in welke tegel je legt, maar dat is bedrog: je kunt hem namelijk altijd wel op een geschikte plek leggen. Het is erg belangrijk om de scoremogelijkheden van beide spelers in de gaten te houden. Ieder puntje minder voor je tegenstander is een puntje meer voor jou. Soms zul je dus rijen afmaken om te voorkomen dat je medespeler er nog meer mee verdient.

Daarmee biedt Cthulhu Rising bijzonder veel tactisch vuurwerk voor zo’n kort spelletje. Dankzij die speelduur speel je het gemakkelijk nog een keer, en nog een keer. Kortom, een spellensnack voor de stevige trek!

Vorm en inhoud van dit spel passen totaal niet bij elkaar. De doos roept de verwachting op dat je een sfeervolle dungeon crawl krijgt voorgeschoteld, maar in de doos zitten alleen maar twee matrices met getallenfiches. Dit doet vooral aan wiskunde denken en daar krijg ik het niet warm van. Maar ook deze verwachting blijkt niet te kloppen. Cthulhu Rising blijkt een heerlijk licht spelletje te zijn in de traditie van Schotten-Totten. Net als Schotten-Totten is dit een spel met simpele regels, veel spanning (trek ik net dat getal dat ik zo hard nodig heb) en een hoge “nog een keer”-factor. En als dat gebeurt weet je dat je een goed spel te pakken hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *